Nieuws
AGC

Het duurzaamheidsverslag van AGC Glass Europe staat online. Het beschrijft de milieuprestaties van de divisie Building & Industrial Glass en de divisie Automotive. Uit het verslag blijkt onder meer dat AGC ongeveer 1.000.000 ton glasgruis per jaar recyclet. Dat is een besparing van zo’n 1.150.000 ton grondstoffen en 700.000 ton CO2-uitstoot.

Doelstellingen voor 2030

‘Meer dan ooit is het onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de toekomstige generaties een wereld erven die zich op duurzame wijze ontwikkelt’, zegt AGC over haar doelstellingen voor 2030. ‘Voor wat betreft de klimaatverandering is het duidelijk dat wat we als samenleving vandaag doen, gevolgen heeft voor morgen, en dat iedereen nu zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Daarom heeft AGC Glass Europe zes milieudoelstellingen vooropgesteld die in 2030 moeten worden gehaald, met 2020 als referentiejaar. Deze doelstellingen zijn gericht op vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, het energieverbruik, het waterverbruik en afvalstoffen, en stimuleren de ontwikkeling van nieuwe producten met betere milieuprestaties tijdens de volledige levenscyclus, inclusief recycling aan het einde van de levensduur.’

Energieterugwinning en elektriciteitsproductie

AGC startte in 2009 met de plaatsing van zonnepanelen en warmteterugwinningsinstallaties. Sindsdien is de elektriciteitsproductie gestaag toegenomen tot 25.577 MWh aan teruggewonnen en zelf opgewekte energie in 2020. Eind 2020 heeft AGC haar eerste windturbine gebouwd op het terrein van de vestiging in Seneffe, België. 

Lucht

Op vergelijkbare basis heeft Primary Operations per ton verkocht glas zijn rechtstreekse CO2-uitstoot sinds 2002 met 11 procent verminderd. Het gebruik van zware stookolie is in deze periode consequent afgebouwd en in 2020 volledig stopgezet. In de specifieke stofuitstoot komt de verlaging sinds 1999 op circa 61%.

Water

Van 1998 tot 2020 heeft AGC op vergelijkbare basis het waterverbruik met 69 procent weten te verminderen.

Vaste afvalstoffen

De Groep produceert ongeveer 234.000 ton vast afval per jaar, waarvan circa 97 procent verder wordt gerecycled of ter plaatse teruggewonnen door haar leveranciers of aannemers. 

Transport

Van alle grondstoffen wordt 56 procent per schip, binnenschip en trein vervoerd. Daardoor rijden er per jaar ongeveer 50.170 minder vrachtwagens op de weg. In 2020 is ongeveer 40.300 ton afgewerkte glasproducten met een combinatie van trein en vrachtwagen vervoerd, wat nog eens circa 2.000 vrachtwagens van de weg haalde.  

Verpakking

Tegenwoordig is vrijwel alle glasverpakking herbruikbaar. AGC Glass Europe haalt een zeer hoog cijfer in het hergebruiken van verpakking. Zo wordt in België 98 procent van de verpakking opnieuw gebruikt.

Ook meer doen aan milieu? Bestel het E-Book circulariteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.