Nieuws
HR++ glas

Steeds meer woningeigenaren investeren in het verduurzamen van hun woning. Hiermee besparen zij uiteindelijk op de energierekening. Een voorbeeld van een energiebesparende maatregel is het vervangen van enkel- en dubbel glas voor HR++ of triple glas. Wanneer is het verstandig om het glas te vervangen? En wat levert het de bewoners op?

Waarom is het verstandig om dubbelglas te vervangen?

Ongeveer 85 procent van de woningen in Nederland is (gedeeltelijk) voorzien van dubbelglas. Dubbelglas is een stuk duurzamer dan enkel glas. Enkelglas bestaat namelijk uit één laag glas en isoleert nauwelijks. Dubbelglas bestaat weliswaar uit twee lagen glas, maar isoleert matig. Hierdoor kan het tochten bij het raam, wat zorgt voor een koude luchtstroom in huis. Daarom is het verstandig om dubbelglas te vervangen door HR++ glas of triple glas. Men bespaart daarmee niet alleen veel energie, het zorgt ook voor meer comfort. Het blijft namelijk warmer in het huis en de bewoners horen minder geluid van buiten.

Wat is HR++ glas?

HR++ glas, oftewel hoogrendementsglas, is isolerend dubbelglas. HR++ glas beperkt warmteverlies, zorgt voor lagere energiekosten en is eventueel verkrijgbaar met een extra zonwerende optie. Bij gewoon dubbel glas is de spouw gevuld met lucht. Bij HR++ en triple glas is de spouw gevuld met edelgassen zoals argon. Deze edelgassen isoleren een stuk beter dan droge lucht. Ook heeft het glas een zogenaamde Low-E coating die de warmte terug naar binnen reflecteert. Wanneer een woningeigenaar al het dubbelglas in een gemiddelde hoekwoning vervangt (25 m2), dan bespaart men €150,- per jaar op de energierekening. Bij nieuwbouw en renovatiewoningen moet er tegenwoordig minimaal HR++ beglazing toegepast worden.

Wat is triple glas?

Triple glas, ook wel HR+++ glas, bestaat uit drie glasplaten met daartussen lucht of edelgas waardoor de ruit nóg beter isoleert. Triple glas isoleert zelfs 30 procent beter dan HR++ glas. Het is meestal niet mogelijk om triple glas in bestaande kozijnen te plaatsen omdat dit glas te zwaar is. De kozijnen moeten dus ook vervangen worden. Dat lijkt heel duur, maar de subsidie voor triple glas in nieuwe isolerende kozijnen is tegenwoordig behoorlijk hoog.

Subsidies en leningen

Er zijn aantrekkelijke leningen en subsidies beschikbaar waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken als zij investeren in HR++ of triple glas. Woningeigenaren die, naast de ramen, ook nog een ander deel van het huis isoleren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Goed om te weten is dat de installatie van triple glas gecombineerd moet worden met een nieuw isolerend kozijn. Het vervangen van de ramen mag ook gecombineerd worden met een andere maatregel zoals de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. Zo kunnen mensen die een hypotheek afsluiten extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Zo kunnen zij tot 6 procent extra van de woningwaarde lenen, tot een maximum van € 9.000,-.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.