Nieuws
ziekteverzuim

Medewerkers van je bedrijf die thuis in quarantaine zijn omdat ze een familielid hebben met corona kunnen toch gewoon aan het werk. Tenminste, als ze geen klachten hebben en langer dan een week terug een boosterprik hebben gehad. Hetzelfde geldt voor de medewerkers die korter dan acht weken geleden positief zijn getest en hersteld zijn. Het vaak onnodig hoog ziekteverzuim kun je zo eenvoudig terugdringen.

Werkgevers mogen personeel niet vragen of ze gevaccineerd zijn en vaccinatie en boosteren is ook niet verplicht. Maar veel mensen zijn open over het feit dat ze al hun prikken hebben. Die medewerkers kunnen dus gewoon aan de slag. Ook als een familielid corona heeft of in aanraking met corona is geweest en daarom in quarantaine zit. Of zoals de overheid het formuleert op haar site. ‘Je hoeft niet te testen en niet in quarantaine te gaan als je jouw boosterprik langer dan een week geleden hebt gehad en geen klachten hebt na contact met een huisgenoot of nauw contact met corona.’

Economie door verzuim tot stilstand

Onze economie dreigt tot stilstand te komen vanwege het tekort aan mensen. Er is sowieso arbeidskrapte, maar het feit dat veel mensen in quarantaine zitten, maakt de schreeuw om personeel nog groter. Ook de bouw heeft volop tekort aan vakmensen en dat geldt eveneens voor de vlakglassector. Recent publiceerden we nog een artikel over de start van de nieuwe MBO-opleiding voor glaszetters. Die is juist opgezet om te zorgen voor meer (zij)instromers in de glassector.

MBO-opleiding

In alle geledingen is tekort aan personeel, maar echt nijpend wordt het bij glaszetters. Het vak van glaszetter is een zogeheten kans- en schaarsteberoep. Glaszetters leren in de praktijk bij een erkend leerbedrijf, waar ze hun vaardigheden onder deskundige begeleiding van een praktijkopleider in de vingers krijgen. De studenten gaan één dag per week naar school. Daar leren ze nieuwe zaken en krijgen ze een theoretische basis. Om werkervaring op te doen, werken ze vier dagen in de praktijk. Om de ‘jonge aanwas’ te interesseren voor de opleiding, verzorgt een expert uit de Vakgroep gastlessen op verschillende VMBO’s in Nederland.

Versoepelde regels niet in media

Terug naar corona en ziekteverzuim. De nieuwe quarantaineregels zijn nauwelijks in het nieuws geweest. Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag noemde de kersverse minister Kuipers van Volksgezondheid het terloops. Ook waren er geen vragen van de landelijke pers en stond het niet meer dan als één van de nieuwe maatregelen in de dagbladen. En dat terwijl het onnodig thuisblijven enorm helt bij het terugdringen van het ziekteverzuim. De geringe aandacht voor dit onderwerp maakt ook dat er veel verwarring is over wanneer nu wel of niet thuis in quarantaine gaan. En dat terwijl het zo kaar is als een klontje: ben je geboosterd en heb je geen klachten: ga dan aan de slag. Doe desgewenst een zelftest en is die negatief help je werkgever en collega’s dan uit de brand door aan de slag te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.