Nieuws
Vlakglas scheiden

Het aan de bron scheiden van vlakglasafval bij sloopwerkzaamheden is sinds 2014 verplicht in het Bouwbesluit. Deze regeling voor vlakglas scheiden geldt voor hoeveelheden groter dan een 1 kubieke meter. Voor de recycling van vlakglas is dit positief. Het Bouwbesluit voorkomt door deze regel dat vlakglasafval uit sloop- en renovatieprojecten samen met bouwafval wordt gestort.

Directeur Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland betreurt dat het in de praktijk niet altijd gaat zoals het moet, gebouwen worden vaak tijdens de sloop met raam en al tegen de vlakte gewerkt. ‘Als we 100 procent circulair bezig willen zijn, moeten we eerst het vlakglas verwijderen.’

Alle producenten die glasproducten op de markt brengen, zijn verantwoordelijk wanneer deze materialen aan het einde van hun leven afval worden. Een recyclesysteem voorkomt echter dat glasafval ook echt afval wordt. Sterker: glasafval is steeds vaker weer grondstof. De glasbranche betaalt het recyclesysteem zelf via de zogeheten recyclingbijdrage op isolatieglas. Sinds 1 oktober 2018 is dit een bedrag van € 0,30 per vierkante meter. VRN zamelt alle soorten vlakglas in; van ramen tot spiegels en van tussenwanden tot interieurglas.

Lees het volledige artikel over vlakglas scheiden bij sloop in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.