Nieuws
Vlakglas Recycling Nederland

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) recyclet nu ook glas van koelkasten. Vlakglas kom je overal tegen: in de gevels van woningen en gebouwen, maar bijvoorbeeld ook als legplankje in de koelkast. In 2021 zijn er meerdere testen uitgevoerd met dit glas en de resultaten waren positief. Vanaf dit jaar levert Coolrec, onderdeel van waste-to-productbedrijf Renewi, het glas dat het bedrijf uit koelkasten verwijdert, direct aan VRN. Bestemming: de productie van nieuw vlakglas. Daarmee is het glas van koelkasten 100 procent circulair geworden.

Coolrec leverde tot op heden een volledige glasplaat met strips aan VRN. Deze moest eerst nog opgeschoond worden. Nu levert Coolrec schoon glas dat direct naar de glasfabriek kan. ‘We zamelen al het vlakglasafval in een mix in, zegt Cor Wittekoek, directeur van Stichting Vlakglas Recycling Nederland. Hierdoor is het niet mogelijk om hiervan weer nieuw vlakglas te maken. Door bepaalde soorten glas gescheiden in te zamelen zijn wij wel in staat om van oud vlakglas weer nieuw vlakglas te laten maken. Het glas uit koelkasten is hier een mooi voorbeeld van.’

Vlakglas recyclen

Dat glas volledig recyclebaar is weet iedereen ondertussen. Dat blijkt ook uit de goede cijfers van inzameling van vlakglas en verpakkingsglas in Nederland. In 2021 is er zelfs een record hoeveelheid vlakglas ingezameld van ruim 90.000 ton. Het grootste gedeelte van dit ingezamelde vlakglas wordt gebruikt voor de productie van verpakkingsglas of glaswol. Een klein gedeelte, zo’n 10 procent, is geschikt voor de productie van nieuw vlakglas.

Schoon glas

De reden dat er zo weinig gerecycled vlakglasafval wordt gebruikt voor de productie van nieuw vlakglas, heeft te maken met de kwaliteit van het ingezamelde vlakglasafval. Schoon vlakglas is 100 procent herbruikbaar. Hoe minder schoon, ofwel hoe meer glasvreemde materialen, hoe moeilijker te recyclen en her te gebruiken. Het gaat hierbij met name om de materialen uit isolatieglas, zoals het kit en het aluminium kader, en het ijzer in draadglas. Maar ook vervuilingen van ander materiaal bij de inzameling van vlakglas op bouwplaatsen, zoals hout en steen, zorgen voor minder schoon vlakglasafval. Doordat het bijvoorbeeld bij sloop lastig is het glas apart in te zamelen, is het afval niet meer geschikt voor de productie van nieuw vlakglas. Na een grondige bewerking en recycling is het nog wel geschikt voor de productie van glaswol of verpakkingsglas.

Circulair vlakglas

Het vlakglas legplankje in de koelkast is gehard glas waar soms een print op zit en waaraan een kunststof of metalen strip is bevestigd. Doordat het gehard glas is, is deze strip vrij eenvoudig te verwijderen. De print is geen vervuiling. In de meeste gevallen gaat het niet om inkt. Na het verwijderen van de strips ontstaat er een hele zuivere stroom glasscherven. Dit glas hoeft geen verwerking meer. Coolrec levert het rechtstreeks aan de glasfabriek waarna er nieuw vlakglas van wordt gemaakt.

Mission 75

‘De samenwerking is in lijn met Renewi’s missie om het percentage afval dat we recyclen te verhogen van de huidige 67 procent naar 75 procent in 2025.’ Dat zegt Maurice Geelen, Managing Director bij Coolrec. ‘Dit ambitieuze plan, Mission 75, behalen kan alleen met inzetten van hoogwaardige bronscheiding. Daarnaast zijn samenwerkingen met innovatieve partijen en het vinden van nieuwe afzetmarkten voor gerecyclede materiaalstromen nodig. Het glas wat Coolrec verwijderd uit koelkasten krijgt nu een tweede leven. Hiermee dragen ook wij ons steentje bij om de wereld te beschermen door gebruikte materialen een nieuw leven te geven.’

Coolrec

Coolrec is Europees marktleider in WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) recycling. Een kwaliteitsgerichte, innovatieve recycler van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, plastics en non-ferro metalen. Daarnaast is Coolrec ook leverancier van hoogwaardige, herwonnen grondstoffen voor de vervaardiging van nieuwe producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.