Glas in Video
GLASDAG
AFAS Dome

Op 9 juni vindt in het AFAS Experience Center in Leusden de Glasdag plaats. Acht sprekers praten je bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van vlakglas. Onderwerpen zijn onder meer gelijmde glasconstructies, BIPV, vacuümglas, mediaglas en dynamisch glas. Ton van der Veldt, oprichter en RvC-lid van AFAS, is geestelijk vader van het Experience Center. Hij leidt de deelnemers aan de Glasdag rond door het AFAS Theater.

De glazen bol die dit theater overkapt, is van de hand van Octatube. Arjan Klem, Senior Engineer van Octatube, is eveneens spreker tijdens de Glasdag. Samen met Joey Janssen vertaalde Klem het ontwerp van Steef van der Veldt naar een hightech glazen bol. Een knappe prestatie, hoofdaannemer Dura Vermeer noemt Octatube de ‘horlogemakers onder de staal- en glasbouwers’. Het programma van de Glasdag vind je hier.

Kingspan Light & Air

Het ontwerp, de engineering, de productie en de montage van de vele glasdaken van het Experience Center is uitgevoerd door Kingspan Light & Air. Zoals de glasdaken voor het restaurant, het atriumgebouw, de hoofdentree, de theaterkoepels en enkele dakluiken en glasgevels met geïntegreerde LED-verlichting. In totaal bedraagt het aan ruim 1.400 vierkante meter aan glasdaken en 350 vierkante meter aan gevelconstructies bestaande uit een RVS-spidersysteem waaraan de beglazing is opgehangen. De verdiepingshoge ruiten van 3,30 meter zijn als het ware op elkaar gestapeld en structureel verlijmd.

De twee glazen koepels op het kelderdek zijn aanvankelijk door de architect bedacht in kunststof, wat technisch niet haalbaar bleek. Kingspan Light + Air ontwikkelde een zelfdragend alternatief in aluminium. In de video vertelt Hoofd Projectleiding Bart van Langen van Kingspan Light + Air waarom hij het AFAS Experience Center in Leusden een supergaaf gebouw vindt. In Bouwwereld lees je zijn volledige verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.