Goed Fout
glasbreuk

Een monument waar nieuw, beter isolerend glas is geplaatst in de bestaande houten schuiframen met glasroedes. Maar de buitenste ruit van ongeveer 20 procent van het isolatieglas blijkt binnen enkele maanden na plaatsing te breken. In opdracht van de eigenaar van het kantoorgebouw stelt Peutz Geveltechniek een onderzoek in. Doel: de oorzaak van de glasbreuk en de schade aan het glasoppervlak bepalen.

Nog even een schets van de situatie en de opdracht. In een historische binnenstad besloot de nieuwe eigenaar van een rijksmonument de isolatiewaarde van zijn pand te vergroten en toch de monumentale kozijnen te handhaven. Het enkelglas wordt vervangen door isolatieglas met een buitenblad van getrokken glas. Er is voor gekozen om de indeling van de kozijnen en de bestaande glasroedes van de schuiframen te handhaven.

Glasbreuk raadsel

Om de isolatieglasruitjes te kunnen plaatsen zijn de sponningen verdiept. De ruiten zelf zijn aan de randen vol en zat in de kit gezet waarbij gebruik is gemaakt van een moderne ‘stopverf’ kit. Hierbij is geen gebruik gemaakt van glaspennen. Per raam zijn er zes tot twintig isolatieglasruitjes geplaatst van circa 230 x 320 millimeter. Vanaf het begin van het plaatsen tot enkele maanden na plaatsing bleek van de 256 stuks het buitenblad 56 keer gebroken te zijn en na een jaar zijn er nog eens tien breukruiten bijgekomen. Hoe kan het dat de ruiten hol gaan staan en hoe is de glasbreuk ontstaan? Het antwoord lees je in onze rubriek Goed Fout.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#2 – april 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.