Glas in Video
vacatures

De glassector is drukker dan ooit tevoren en het aantal openstaande vacatures neemt hand over hand toe. Met name de ‘handjes’ in productie en op de bouw zijn hard nodig. Maar ook zijn er veel vacatures voor chauffeurs en magazijn- en kantoormedewerkers. De jeugd vroegtijdig enthousiasmeren is cruciaal voor de lange termijn. Gebruik maken van de beschikbaarheid van statushouders is een optie voor nu. De glassector leidt inmiddels glaszetters op MBO-niveau op en met Fit over de Finish probeert Vakgroep GLAS de sector op lange termijn interessant te houden. Bouwen aan je merk is ook nuttig, zo blijkt uit de E-learning ‘Bouwen aan een sterk werkgeversmerk’.

Om de bouw en techniek aantrekkelijk te maken zijn er vele initiatieven, maar of die werken en voldoende zijn? Het lijkt er niet op. Want kijk je op LinkedIn dan zie je de ene na andere ondernemer in het glas ‘schreeuwen’ om medewerkers. Derk Mulder van DemuGlas recent nog met de vraag ‘weet je iemand die geïnteresseerd is?’

Sterk werkgeversmerk

Maar alleen een oproep plaatsen is niet voldoende. Tenminste, dat tonen docenten Inge Sijpkens en Sacha Murk aan in de E-learning ‘Bouwen aan een sterk werkgeversmerk’. Sterke werkgeversmerken onderscheiden zich positief op de arbeidsmarkt. Ze hebben betrokken en bevlogen medewerkers en hebben minder moeite om nieuw talent te werven en aan zich te binden. De online cursus Bouwen aan een sterk werkgeversmerk neemt je stap voor stap mee in hoe je voor jouw bedrijf kan bouwen aan een sterk werkgeversmerk. De online cursus bestaat uit tien modules met telkens een aantal opdrachten.

Vacatures glassector

Hoe sterk de merken in de glassector zijn is een aardig onderwerp om eens te onderzoeken. Vooralsnog kampen klein en groot, zuid en noord, productie en handel met een tekort aan personeel. Zomaar een greep uit een aantal vacatures in de glassector. AGC Nederland vraagt momenteel vijf nieuwe medewerkers waaronder een Meewerkend Voorman Glashal voor de vestiging Tilburg. Op de site van Cura Glass staan dertien vacatures, elf in Lopik en twee in Assen, variërend van Productiemedewerker tot Commercieel en Inkoopmedewerker. Van Noordenne zoekt zes medewerkers zoals een Glaszetter maar ook een Accountmanager België. Hermans Glas heeft acht vacatures, waaronder die voor een Projectleider/Calculator, terwijl Glas Van Veen zes vacatures heeft zoals voor een Allround Halbeheerder. Op de speciaal voor het werven van personeel ingerichte site werkenbijscheuten vinden we momenteel vier vacatures, waaronder die voor een Process Engineer. Timmermans Hardglas zoekt drie Operators: CNC, Snijlijn en Hardingsoven.

Proeftuin

Een mogelijke bron is gebruik te maken van statushouders. Bouwend Nederland Vakgroep GLAS is een samenwerking aangegaan met VluchtelingenWerk Nederland om statushouders op te leiden tot (assistent) glaszetter. In deze ‘proeftuin’ participeren werkgevers, arbeidscoaches en het ontmoetingsproject Bekend Maakt Bemind van VluchtelingenWerk. Werk is cruciaal voor de integratie van vluchtelingen in onze samenleving. Tegelijkertijd kampt de bouw, en de glassector al net zo, met een enorm tekort aan geschoold personeel. Hoe mooi is het als beide ‘over elkaar heen worden gelegd’ en het ene probleem het andere oplost? Met de proeftuin is een nieuw werk-leertraject opgetuigd dat vluchtelingen met behulp van vooropleiding, praktijkervaring en certificaten klaarstoomt voor het beroep van glaszetter. 

Vorige week was de laatste sessie van de Masterclass Interculturele Communicatie voor de leden van Vakgroep GLAS als onderdeel van de proeftuin. Over een paar weken start de opleiding door Kenniscentrum Glas voor de statushouders zodat zij klaar zijn voor een baan in de glasbranche.

Glaszetters opleiden

Als het om opleiden gaat heeft de glassector sinds vorig jaar weer over een reguliere opleiding voor het vak van Glaszetter. Het Horizon College te Heerhugowaard en Scalda te Goes waren in september de tweede en derde school in Nederland waar leerlingen deze opleiding kunnen volgen. Erkende leerbedrijven kunnen leerlingen aanmelden. Het ROC in Nieuwegein startte vorig jaar september als eerste school met de opleiding Glaszetter.

Word glaszetter, een vak met toekomst

OnderhoudNL heeft een campagne ‘Word glaszetter, een vak met toekomst’. Op de site promoot de brancheorganisatie deze ‘job’ als volgt. ‘Werk aan mooie projecten, met alle toffe toepassingen van glas en met goede arbeidsvoorwaarden, zoals een goed salaris. Vind vacatures voor glaszetter en leer het vak van de echte professionals. Ben jij op zoek naar een baan waar je direct aan de slag kan en zekerheid hebt voor langere tijd? Word glaszetter bij een bedrijf aangesloten bij vakorganisatie OnderhoudNL. Meer info over het vak en jouw mogelijkheden? Neem contact op met een glasplaatsend bedrijf in de buurt of vind vacatures bij een bedrijf in de buurt.’ Tot de campagne behoort een mooie video.

Fit over de Finish

In de jongste CAO Vlakglas hebben de CAO-partijen een werkgroep opgericht, Fit over de Finish. De werkgroep gaat advies uitbrengen over hoe medewerkers in de sector goed en fit kunnen blijven werken. ‘Goed en fit’ met perspectief op een lange, uitdagende loopbaan in de vlakglasbranche en een gezond pensioen. Medewerkers helpen gemotiveerd en gezond hun pensioen te halen met voldoende kennis en waarde voor de organisatie. Zo noemde HR-medewerker Dave Hoffmann van Pilkington Nederland het eerder in Glas in Beeld.

Jeugd enthousiasmeren

Een langere, maar duurzame weg om het tekort aan personeel in de bouw en techniek weg te werken, is te starten bij de basis. Hoe maken we de jeugd enthousiast? Afgelopen zomer was er het themapark Kinderthemapark Wij Bouwen de Toekomst op vliegveld Twenthe in Enschede. Het tijdelijke themapark liet kinderen (en hun ouders) zien en ervaren hoe breed de bouw- en technieksector is. Doel: tonen hoe mooi het is om in deze sector te werken. Brancheorganisaties Bouwend Nederland en Techniek Nederland waren initiators van het themapark.

Steinfort Glas deed recent mee aan Techniek Tastbaar. Het bedrijf uit Franeker liet hen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de maakindustrie. ‘Kinderen uit groep 7 en 8 konden naar hartenlust ervaren hoe het is om zelf van niets naar iets te gaan. Dit om zelf dus echt te produceren’, aldus Steinfort in een post op LinkedIn. Nog een voorbeeld: begin deze maand is de instroomcampagne van bouw en infra met Jij Gaat Het Maken een nieuwe fase ingegaan. Dicht op de huid van de doelgroep met nieuw publiciteitsmateriaal en een nieuwe website. Gedragen door zowel werkgevers- als werknemersorganisaties presenteren bouw en infra zich over de volle breedte aan de doelgroep jongeren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.