Nieuws
Glazen gevel
Foto: Octatube

Echo is het nieuwste faculteitsgebouw op de campus van de TU Delft naar ontwerp van UNStudio. Van buiten lijkt het een eenvoudige doos, maar in en achter de glazen gevel is een hoop technisch vernuft en maatwerk weggewerkt.

Speciale U-profielen en beglazingsrubbers vangen de beweging van de verdiepingsvloeren op zonder dat dit ten koste gaat van de waterdichtheid. Onopvallende plaatstalen zwaarden op de eerste verdieping voorzien de extra grote glaspanelen van de nodige steun. Ter plaatse van de ingang dragen stalen kokers met minimale afmetingen en in de kitnaad verborgen opleggingen en trekstangen een dubbelhoge glazen pui.

Circulair ontwerp

Echo is zoveel mogelijk volgens circulaire principes ontworpen en is energieleverend dankzij onder andere zonnepanelen, een warmte-koudeopslag en verdringingsventilatie. Het gebouw telt 8.844 vierkante meter bruto vloeroppervlakte, met 360 studieplekken, zeven onderwijszalen, waaronder een grote collegezaal met 700 zitplekken, en een horecagelegenheid. UNStudio ontwierp een rechthoekig gebouw van drie verdiepingen hoog, waarbij de middelste verdieping hoger is dan de andere twee bouwlagen. De begane grond is 5 meter hoog, de eerste verdieping 6,25 meter en de tweede verdieping 4,05 meter.

Glazen gevel met zonwerende coating

De glazen gevel is rondom volledig in verdiepingshoge glaspanelen uitgevoerd. Aluminium luifels blokkeren directe instraling van de zon en houden zo warmte buiten. Langs kabels die de luifels verbinden groeien klimplanten die het daglicht filteren. Octatube tekende voor de engineering en montage van de glazen gevel en het glas van de sheddaken. Het isolatieglas komt van het Spaanse Tvitec, het is voorzien van een IPASOL 50-27 zonwerende coating van AGC Glass.

Lees het volledige artikel over dit project in Glas in Beeld #5 – november 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.