Nieuws
Recyclingbijdrage

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft de overeenkomst voor inzameling van afvalglas en het afdragen van een recyclingbijdrage algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat alle producenten en importeurs verplicht zijn een recyclingbijdrage van € 0,30 per vierkante meter af te dragen. Daarnaast betekent dit dat Vlakglas Recycling Nederland (VRN) de komende vijf jaar door kan gaan met de inzameling en recycling van vlakglas.

Sinds 2002 is VRN actief met de inzameling van vlakglas dat vrijkomt bij renovatie en sloop van gebouwen. Dit glas wordt vervolgens zo hoogwaardig mogelijk verwerkt tot nieuw glas. Vlakglas Recycling Nederland doet dit in opdracht van de glasbedrijven die aangesloten zijn bij de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland. De glasbedrijven tonen zo hun verantwoordelijkheid als producenten voor hun producten die uiteindelijk afval worden. VRN is daarmee één van de weinige vrijwillige UPV-systemen in Nederland.

Recyclingbijdrage noodzaak

In de afgelopen jaren is er ruim 1.578.000.000 kg vlakglasafval ingezameld. Hiervoor is veel transport nodig. Om de kosten van de inzameling te kunnen betalen, dragen producenten en importeurs van isolatieglas een recyclingbijdrage af. De belangrijkste doelstelling in de komende jaren is, om ervoor te zorgen dat er van het oude vlakglas weer nieuw vlakglas gemaakt kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.