Nieuws
Q Residences

Quartz, één van de twee woongebouwen van Q Residences, is te bewonderen op de cover van Façades 2023. Opvallend, want vooral glas en beton bepalen het beeld van het project in Amsterdam Buitenveldert. Vandaglas facades maakte het werk in samenwerking met gevelbouwer Blitta. De golvende betonnen gevelelementen ‘dragen’ het gebouw. Maar niet alleen het beton is beeldbepalend. Dat geldt ook voor het warm gebogen isolerend dubbelglas in extreme ruitafmetingen.

‘Oneindig mooi metaal’ staat er desalniettemin op de cover van het boek Façades 2023. De vijftiende editie van de jaarlijkse uitgave van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen gevelbouw, is verschenen. ‘Mooi’ verwijst naar de prachtige gevels van recent opgeleverde gebouwen die in het boek te zien zijn. ‘Oneindig’ staat voor het metaal. Na de lange levensduur kunnen de gevelmaterialen aluminium en staal voor 100 procent oneindig gerecycled worden. Dit levert een enorme energiebesparing op en het materiaal behoudt haar kwaliteit. Metaal blijft dus oneindig mooi, aldus VMRG en wij voegen daar graag aan toe ‘dat geldt nog meer voor vlakglas’. Lees hier alles over de circulariteit van glas.

Architect Q Residences

Frederik Vermeesch, creatief directeur bij Rijnboutt, mocht het allereerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen uit handen van Henk Zoontjens, directeur bij de VMRG. Rijnboutt vervulde de rol van co-architect bij de realisatie van Q Residences, dat eerder dit jaar tot de vijf nominaties behoorde van de Glas Award. Vermeesch: ‘Wij delen het hoge ambitieniveau van Kroonenberg Groep, de opdrachtgever van dit project. De hoge kwaliteit komt tot uiting in zowel de technische detaillering en uitvoering als in de toegepaste, hoogwaardige materialen en producten.’

Kwaliteitsgevels

Façades 2023 bestaat uit 224 pagina’s met uiteenlopende gevelbouwprojecten waar VMRG-bedrijven bij betrokken zijn geweest. Het boek is ingedeeld in utiliteitsbouw-, woningbouw- renovatie- en transformatie-, en zonweringsprojecten. Bij elk project staat aangegeven of het project onder het VMRG Keurmerk gerealiseerd is. Alle bedrijven met dit keurmerk leveren gegarandeerde kwaliteit op het gebied van gevels. Zij worden hierop regelmatig gekeurd, zowel in de fabriek als op de bouwplaats. De Europese aanbestedingsrichtlijnen bieden ruimte om het VMRG Keurmerk voor te schrijven in een bestek. Elk bedrijf met het VMRG Keurmerk krijgt, nadat de keuringen positief verlopen zijn, jaarlijks een VMRG Keurmerk certificaat uitgereikt, zodat een opdrachtgever er zeker van is dat het bedrijf voldoet aan de hoge standaard van de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen.

Oneindig mooi metaal

Tussen de verschillende categorieën projecten is in het boek een aantal artikelen opgenomen. Hierin staat ‘oneindig mooi metaal’ centraal. Zo ziet Zoontjens in een interview ‘vormvrijheid’ als belangrijkste voordeel van metaal. Ook wordt aluminium op bijzondere wijze in de spotlights gezet en uiteengezet wordt hoe de plannen voor een Circulaire Geveleconomie, een initiatief van de VMRG, uitgerold kunnen worden.

Online versie Façades 2023

Het boek is ook online te bekijken. In de online versie staan per project links naar meer informatie over het project en over het bedrijf dat bij dit project betrokken was. De website van de VMRG biedt op de homepage een aanmeldmogelijkheid voor de Inspiratienieuwsbrief om maandelijks op de hoogte te blijven van interessante projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.