ING Research verwacht de grootste krimp in de bouw in tien jaar. De productie in de bouw daalt volgend jaar met 2,5 procent. Dat is de grootste krimp sinds 2013, tijdens het dieptepunt van de toenmalige bouwcrisis. De verwachte daling is het gevolg van de hoge rente, dalende huizenprijzen en een tekort aan bouwgrond. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.
De voorspelde afname voor volgend jaar geldt vooral voor woningen en bedrijfsgebouwen, die in het rapport één categorie vormen. De productie in deze categorie daalt in 2024 met 6 procent, ramen de analisten van ING. Ook voor 2023 schatten de onderzoekers een krimp in van de productie van woningen, van ruim 74.000 vorig jaar naar 70.000 dit jaar. De krimp van het aantal nieuwbouwwoningen is volgend jaar nog eens met 5.000 stuks tot 65.000. Het demissionaire kabinet mikt op een jaarlijkse productie van circa 100.000 woningen om de woningnood te bestrijden.
Hausse over
‘In 2022 en begin 2023 bood de toenemende vraag naar energiebesparende maatregelen tegenwicht. De vraag hiernaar blijft hoog, maar door de gedaalde energieprijzen is de hausse wel over’, stelt ING. Volgens de bank is er bij projectontwikkelaars en producenten van beton en bakstenen nu al een flinke daling van de vraag zichtbaar. ‘De komende kwartalen zal de krimp in de gehele bouwketen voelbaar worden’, aldus het economisch bureau van ING.