Nieuws
glaszetter

Het project van Vakgroep GLAS in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland om statushouders op te leiden tot glaszetter krijgt een vervolg. In een eerder traject zijn tien statushouders omgeschoold, waarvan er acht ook daadwerkelijk werkzaam zijn in de glassector.

Nederland staat voor de enorme opgave om in 2050 energieneutraal te zijn. Dat begint bij het verduurzamen van woningen. Hiervoor zijn heel veel glaszetters nodig. Er zijn verschillende initiatieven om het tekort aan glaszetters op te lossen. Zo is Vakgroep GLAS samen met STOOV in 2022 een samenwerking aangegaan met VluchtelingenWerk Nederland om statushouders op te leiden tot glaszetter. Een groep van tien statushouders heeft deelgenomen aan de opleiding tot assistent glaszetter. Acht van hen zijn nu werkzaam bij een glasbedrijf.

Nieuwe opleiding tot glaszetter

Inmiddels is er een nieuwe overeenkomst tot stand gekomen, zodat er gestart kan worden met een nieuwe groep statushouders. De planning voor de start van de opleiding is oktober/november 2023. Kenniscentrum Glas verzorgt de opleiding en heeft de bestaande opleiding aangepast naar het kennis- en taalniveau van de statushouders.

Meedoen aan vervolgtraject

Wil je als werkgever of als statushouder meedoen aan het vervolgproject? Heb je plaats voor een leerling glaszetter of productiemedewerker en sta je ervoor open om een statushouder een kans te geven, meld je dan aan. Voor de werkgever geldt als voorwaarde dat zijn bedrijf onder de CAO Vlakglas valt.

MBO-opleiding

Hoe mooi het vak van glaszetter is blijkt uit de enthousiaste reacties van de deelnemers aan de MBO-opleiding tot Erkend glaszetter. In juli hebben elf studenten aan deze opleiding hun diploma gekregen. Twee jaar geleden startte een groep van negentien studenten met de vernieuwde opleiding aan ROC Midden Nederland. Het opnieuw leven inblazen van de opleiding Glaszetter was een lang gekoesterde wens van Bouwend Nederland Vakgroep Glas en OnderhoudNL Glas. In september de opleiding met een tweede groep van start gegaan: er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.