Nieuws
isolatieglas
Foto: Erik Boschman

Hergebruik van isolatieglas dat vrijkomt bij renovatieprojecten brengt circulair bouwen een stap dichterbij. Demontage van de raambeglazing lijkt hierbij de meest kansrijke route naar grootschalige toepassing. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met de TU Delft en bijna 25 partijen uit de bouwsector.

Meer wooncomfort, een lager energiegebruik en minder last van lawaai op straat. Isolatieglas, we kunnen niet meer zonder. Het is er in allerlei soorten en maten. ‘In sommige gebouwen vind je nog ouderwets dubbelglas, dat bestaat uit twee glasplaten en een luchtspouw,’ zegt Elke van Nieuwenhuijzen, hoofdonderzoeker Hergebruikt isolatieglas bij de HvA. ‘Maar je ziet ook steeds vaker HR++glas.’ Dat is dubbelglas met een warmte-isolerende low-e coating op het binnenste glasblad en argongas in de spouw, voor nog betere isolatie.

Laagwaardige toepassingen isolatieglas

Nadeel van isolatieglas is dat je er veel ‘virgin’ materialen voor nodig hebt. De productie ervan kost veel energie en gaat gepaard met een hoge CO2-uitstoot. Hergebruik ligt dan voor de hand. Toch gebeurt dat tot nu toe maar mondjesmaat, of alleen op een laagwaardige manier. Zo worden scherven isolatieglas in Nederland vaak omgesmolten tot isolatiemateriaal en verpakkingsglas. ‘Vergeleken met hoe het er elders in de wereld aan toe gaat, is dit al een mooie stap,’ zegt Van Nieuwenhuijzen. ‘Maar feit is: als glas eenmaal verwerkt is tot een potje, komt het nooit meer in een raam terecht. In het buitenland wordt oud isolatieglas vaak überhaupt niet gerecycled. Daar eindigt het vaak op de vuilstort of als, opvulmateriaal, bijvoorbeeld onder wegen.’

Netwerkbijeenkomst circulair glas

Benieuwd naar de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van hergebruikt isolatieglas? Nieuwsgierig naar welk isolatieglas voldoende argongas bevat en hoe het zit met de sterkte van gebruikt vlakglas? Interesse in praktijkervaring van glasbedrijven en vastgoedeigenaren die circulair glas toepassen? Meld je dan aan voor de netwerkbijeenkomst van het onderzoek Hergebruikt Isolatieglas op donderdag 7 december 2023 in Stadion Galgenwaard, Utrecht. Het event is voor iedereen toegankelijk (na aanmelding) en voorafgaand aan de ALV voor leden van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Meer info en aanmelden kan hier.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#5 – november 2023) lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.