Nieuws
WKB

De Eerste Kamer ziet niets in invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. De uitwerking vertoont nog te veel juridische en technische mankementen om nu al tot verantwoorde invoering over te gaan. Tenminste, dat vindt een meerderheid van de senatoren. De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) is onderdeel van de nieuwe Omgevingswet en komt zo ook in gevaar.

Minister De Jonge ziet niets in het uitstel. De minister heeft echter wel besloten de invoering van de WKB, voor zover het verbouwingen betreft, uit te stellen naar 1 januari 2025. Dit na hernieuwde druk van de Eerste Kamer.

Omgevingswet en WKB

De Omgevingswet is bedoeld om de zaken rondom vergunningen, bouwen in en inrichten van Nederland eenvoudiger te maken. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunde dinsdagavond een motie van senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA). De motie stelt dat overheden nog niet klaar zijn voor invoering. Ook wordt in de motie de minister opgeroepen om deze zorgen van de kamer zo snel mogelijk met de gemeenten en de provincies te bespreken.

Wetgevingssoap

Het uitstel van (een deel van) de WKB is voor de negende keer. De argumentatie is ook dat er te weinig kwaliteitsborgers zullen zijn als de wet wordt ingevoerd. Dat is een probleem waarvoor de minister al vaker is gewaarschuwd. OnderhoudNL noemt dit alles een wetgevingssoap en die is hiermee waarschijnlijk nog niet mee afgelopen. De Eerste Kamer heeft duidelijk laten blijken niets te zien in de wet. Men wil daar de Tweede Kamer mee krijgen de wet in zijn geheel te torpederen. Als dat gebeurt, is dat een unicum, aangezien zowel de Tweede als de Eerste kamer eerder al met de wet hebben ingestemd.

Online cursus WKB Actueel

De WKB heeft ook grote gevolgen voor glasbedrijven. We schreven daar al eerder over. De Online Bouw Academie heeft een handige cursus om de WKB en de gevolgen voor jouw bedrijf te leren begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.