Glas in Video
kogelwerend glas
Ruud van der Sterren en Edwin Doesburg

Vetrotech Saint-Gobain heeft begin deze maand in Würselen, bij Aken, een faciliteit voor het testen van kogelwerend glas in gebruik genomen. We maakten een schietproef en brandproef mee. In de video een korte impressie en in GIB#6 – december 2023 een verslag.

Vetrotech is specialist in brand- (FIRE), inbraak-, explosie- en kogelwerend veiligheidsglas (PROTECT) en LUNAX brandwerende deuren. Het bedrijf beschikt al langer, zo’n tien jaar, over een eigen, geaccrediteerd testlab in Herzogerath, net over de grens bij Kerkrade. Met beide testfaciliteiten en de productie van het gespecialiseerde productprogramma ‘om de hoek’ behoort Vetrotech Saint-Gobain Benelux uit Nederweert tot de koplopers in onze markt. Reden voor een bezoek aan de productie in Würselen en het bijwonen van testen voor kogel- en brandwerend glas.

Schietproef kogelwerend glas

Voor het maken van de reportage sluiten we aan bij een Duitse groep Schüco-dealers. Die worden, net als wij, twee dagen ‘in de watten gelegd’ met een rondgang door de productie in Würselen. Ook het zelf doen van diverse weerstandtesten op gelaagd veiligheidsglas en het bijwonen van een schietproef staan op het programma. Dag twee bestaat uit ook uit meerdere delen. Allereerst een tour door de floatfabriek van Saint-Gobain in Herzogenrath (die wij overslaan, want hoofdzakelijk autoglas). Daarnaast het bijwonen van een brandproef bij International Fire Testing & Services (IFTS), het testlab van Vetrotech gevestigd op dezelfde locatie.

In gesprek met specialisten

Accountmanager Noord-West Edwin Doesburg en Ruud van der Sterren, Manager Sales en Techniek, nemen de tijd voor het bezoek en introduceren ons bij een vijftal internationale collega’s die Glas in Beeld graag te woord staan. Christoph Mertens (Productieleider Vetrotech Würselen) praat ons bij over de verhuizing en de vernieuwde productie. Oliver Majewsky (Product Manager LUNAX) vertelt over de historie en ontwikkeling van deze volglazen brandwerende deur. Ulrich Hermens (Manager R&D PROTECT) en Roger Evers (Technical Manager PROTECT) behandelen het nieuwe schietlab en de groeiende markt van kogel- en explosiewering. Marc-Oliver Prast (Manager IFTS) legt tot slot uit waarom het voor een producent van brandwerend glas zo belangrijk is om over eigen testfaciliteiten te beschikken.

Lees het gehele artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld: GIB#6 – december 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.