Nieuws
ziekteverzuim

De cijfers dalen licht maar het ziekteverzuim in de bouw blijft aanhoudend hoog. In combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt dit de inzet op preventie belangrijker dan ooit. Ook goed verzuimbeleid is cruciaal, zeker in het mkb.

Het project Loondoorbetaling bij Ziekte houdt zich al enkele jaren bezig met het bewustmaken van ondernemers. Dit project van MKB-Nederland en VNO-NCW informeert over preventie en re-integratie.

Ziekteverzuim blijft relatief hoog

Het CBS heeft bekend gemaakt dat het ziekteverzuim het afgelopen kwartaal licht is gedaald. Maar met 4,4 procent is het verzuim in de bouw nog altijd hoog. ‘De daling is een positieve ontwikkeling, maar het percentage blijft zorgelijk. Door de tekorten aan personeel is de werkdruk in veel bedrijven hoog. Hierdoor kan het risico op uitval toenemen. We weten dus niet of deze dalende lijn blijft voortzetten. Dit maakt het belang van preventie en re-integratie alleen maar groter.’ Dat zegt Paul Lammerts. Hij is adviseur loondoorbetaling bij ziekte bij het gelijknamige project van MKB-Nederland/VNO-NCW en het ministerie van SZW. 

Ziekteverzuim door psychische klachten

Volgens Lammerts zit een punt van zorg vooral bij de jongere generatie. ‘Langdurige uitval neemt toe, maar is vooral onder jonge medewerkers zorgwekkend. Steeds meer jongeren kampen met psychische klachten. Dat is ook op de werkvloer steeds zichtbaarder. Uit recent onderzoek van TNO over 2022 blijkt dat zelfs één op de vier medewerkers tussen de achttien en 34 jaar met burn-outklachten kampt.’

In gesprek blijven

‘Het is voor werkgevers waardevol om met medewerkers in gesprek te blijven over de werkdruk en af en toe de vraag te stellen: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’ Dit gesprek kan ook plaatsvinden tussen medewerkers en een vertrouwenspersoon en/of een bedrijfsarts, ook als er (nog) geen sprake is van een ziekmelding. Een open sfeer waarin werknemers zich comfortabel voelen om eventuele problemen aan te kaarten is hierbij wel van belang.’

Verplichtingen ziekteverzuim overgenomen

Eind 2018 hebben MKB-Nederland, het ministerie van SZW en het Verbond van Verzekeraars afspraken gemaakt over de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Die beperken de risico’s voor (kleine) ondernemers. Ze maken daarnaast loondoorbetaling bij ziekte, en alles wat daarbij komt kijken, voor hen makkelijker, duidelijker en goedkoper. Als uitvloeisel van die afspraken is er sinds januari 2020 de MKB verzuim-ontzorgverzekering (MKB VOV). Die vangt het financiële risico van ziekte op. Gecertificeerde professionals nemen de re-integratie- en andere verplichtingen van de ondernemer over. 

Poortwachterproof

De polis is Poortwachterproof. Dat betekent dat als ondernemers de adviezen van de professional opvolgen, ze ook niet meer kunnen worden geconfronteerd met onverwachte loonsancties. Dat risico ligt dan bij de verzekeraar. ‘Of ondernemers zich wel of niet willen verzekeren is natuurlijk aan hen. Wat we met dit project hebben willen bereiken, is dat ze daar in elk geval een goed geïnformeerd en afgewogen besluit in nemen. Juist omdat de gevolgen van langdurige ziekte groot kunnen zijn,’ aldus Lammerts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.