Nieuws
CAO Vlakglas

Het aanbod van de werkgevers en de wensen van de werknemers in de vlakglassector liggen als het om de onderhandelingen van de CAO Vlakglas gaat, ver uit elkaar. De werkgevers noemen het aanbod ‘het onderste uit de kan’, de bonden geven het een ‘dikke onvoldoende’.

De huidige CAO Vlakglas, officieel de CAO voor de Groothandel in Vlakglas, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf, liep tot eind 2023. Voor de nieuwe CAO hebben de werkgevers een eindbod voorgelegd aan werknemersorganisaties. Dat was afgelopen woensdag aan het eind van de tweede onderhandelingsdag.

Werkgevers: ‘Onderste uit de kan’

Na twee onderhandelingsdagen over de CAO Vlakglas zijn werkgevers teleurgesteld over de reactie van werknemersorganisaties op het eindbod. Kees-Jan van de Brink is voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers. ‘Dit voorstel is, rekening houdend met de te verwachten ontwikkelingen in de sector, absoluut het onderste uit de kan. Het bevat een reëel loonvoorstel in combinatie met meerdere tegemoetkomingen op het gebied van regelingen voor duurzame inzetbaarheid. Met name dat laatste was voor vakbonden een belangrijk speerpunt.’

CNV: ‘Dikke onvoldoende’

In een reactie zegt Hank Oomkes, onderhandelaar van CNV Vakmensen, dat het CNV dit eindbod niet positief voorlegt aan haar achterban. ‘Het loonbod is ver onder de maat. Van koopkrachtbehoud dan wel inflatiecorrectie is geen sprake. Zo komen we er niet, maar het woord is aan de leden. Die zullen we raadplegen en laten stemmen. Maar ik geef dit een dikke onvoldoende.’ De brief van de bonden over de CAO Vlakglas aan de leden gaat er deze week uit. De gezamenlijke ledenraadplegingen zullen in de loop van de maand zijn. De balans is volgens Oomkes dan eind deze maand opgemaakt.

Eindbod werkgevers CAO Vlakglas

Onderstaand het eindbod van werkgevers zoals voorgelegd op 10 januari 2024.

Looptijd: een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 (12 maanden).

Loon: tijdens de looptijd van de CAO worden de lonen tweemaal verhoogd:

 • 1-1-2024 100 euro per maand structureel (part-time naar rato)
 • 1-7-2024 2,5% per maand structureel (part-time naar rato)

Eenmalige uitkering van € 350 bruto (naar rato bij part-time), te betalen in december 2024. Voorwaarde is in dienst op 1/1/2024 of eerder en nog in dienst op 31/12/2024. Uitzondering voor medewerkers die gedurende 2024 met pensioen gaan (AOW), zij ontvangen het bedrag naar rato van het aantal maanden dienstverband in 2024.

Lees het volledige eindbod inzake de CAO Vlakglas op de site van Bouwend Nederland.

7 reacties op “CAO Vlakglas: werkgevers en werknemers ver uit elkaar

 1. Carine schreef:

  Jammer dat de CNV dit eindbod niet positief voorlegt aan haar leden en het onderste uit de kan wil halen. Op deze manier drijven we de prijzen alleen maar hoger en hoger. Accepteren dat dit gewoon een goed bod is en alle werknemers hebben i.e.g. weer een goede CAO voor het komende jaar.

 2. Marvin schreef:

  Goeiemorgen Carine, al jaren ben ik werkzaam in deze sector en als je kijkt dat er ook een tijd is geweest met 8 jaar lang geen cao en loonsverhogingen in deze sector. het broodnodig aangezien concurrentie en personeel opbouw zul je met de tijd mee moeten ondanks dat alles duurder word er word genoeg verdiend en daar ook dank aan personeel niet alleen product

 3. Diana Tinkhof Nijhoff schreef:

  Dit is inderdaad een feit en dat beetje wat je erbij krijg gaat er gelijk weer uit dus weer gaan we er niet op vooruit

 4. Diana Tinkhof Nijhoff schreef:

  En de afgelopen jaren dan geen verhoging wel in de kosten mogen we iets meer eten dan een boterham pindakaas word nu wel eens tijd toch overal gaan de lonen omhoog en hier het is al geen vetpot waar de mensen iedere dag de deur uit gaan

 5. Tim de vries schreef:

  Als je ziet wat voor een winsten er worden gemaakt, dan is dit niet ” Het onderste uit de kan halen”. Het bedrijf waar ik werk heeft afgelopen jaar een recordjaar gedraaid met de meeste omzet ooit!

  Gemiddeld gaan de lonen in andere cao’s met gemiddeld 7% omhoog. Waarom zou dat in deze cao niet kunnen?

 6. Kees de Meij schreef:

  Hoi Carine
  Ik ben al ruim 35 jaar werkzaam in het glasvak ,
  In al die jaren komt ons cao er maar bekaaid van af,in tijden dat het matig ging in het glas kregen we geen of lage cao verhoging ,in de afgelopen jaren dat het voor de meeste bedrijven voor de wind ging ,werd het loon ook niet evenredig verhoogd.
  En nu de vette winsten minder worden omdat de economie terugloopt zouden de weknemers (Bonden)weer genoegen moeten nemen met een kleine loonsverhoging?
  Want het zou wel weer eens slechter kunnen gaan, dus moeten wij dan met weinig genoegen nemen?

 7. Werknemer schreef:

  Aangezien er volop in de media bekend wordt gemaakt dat iedereen er netto op zijn/haar loonstrook op vooruit gaat, zal dat voor de werkgevers nog meer reden zijn om de poot stijf te houden.
  Mijnsinziens hadden ze het ijzer moeten smeden toen het heet was en het CAO bod moeten accepteren, hoelang gaan we deze keer zonder CAO zitten?
  En dan nog maar afwachten of e.e.a. met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2024 wordt verrekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.