Nieuws
Glas in Beeld
Glas in Beeld vakantie

De redactie van Glas in Beeld wenst u een fijne vakantie! Vanaf maandag 10 augustus vindt u op onze site weer dagelijkse updates over het produceren, bewerken en toepassen van vlakglas. De komende uitgave (# 4 – september 2020) staat in het teken van onder meer de volgende onderwerpen.

DUURZAAM BOUWEN MET GLAS

Het begrip ‘duurzaamheid’ heeft een veelheid aan invalshoeken. In het afgelopen juni-nummer behandelden we het thema ‘duurzame inzetbaarheid’. In de volgende september-uitgave gaan we in op duurzaam bouwen met glas. Dit betekent onder meer profiteren van de vele extra functies van het materiaal. De uitdaging daarbij is het belang van gezond daglicht te combineren met optimale isolatie en zonwering. Dat kan door middel van dynamisch en schakelbaar glas. Hiervan zijn Suntutive, Halio, Sage en eyrise de bekendste, maar er zijn ook enkele nieuwe soorten in ontwikkeling. Toepassingen van de jongste soorten vacüum isolatieglas nemen we eveneens mee: LandVac en FINEO.

TRIPLE GLAS IN NIEUW KANTOOR ING

Op 7 januari is Cedar, het nieuwe kantoor voor de grootste bank van Nederland, officieel geopend in Cumulus Park in Amsterdam. Benthem Crouwel Architects en HofmanDujardin ontwierpen de open, transparante en duurzame werkplek voor 2.800 werknemers. Het kantoorgebouw faciliteert ING’s nieuwe manier van werken – agile, flexibel en innovatief – en inspireert tot ontmoeting, verbinding en creativiteit. In de nieuwbouw is onder meer Trisolide Superplus, doorvalveilig triple glas met een Ug van 0,6 W/m2K van Scheuten toegepast.

DUBBELROL GLASGEVEL DUURZAME OPLOSSING

Geïnspireerd door noodzakelijke bezuinigingen ontwierpen ABT, Si-X en Mecanoo een constructieve gevel voor het Co-Creation Centre in Delft. Hierdoor kon de dragende constructie van het gebouw achterwege blijven en werd niet alleen geld bespaard maar ook materiaal. Qua constructiematerialen is glas bijzonder want het dient als gevelinvulling om licht door te laten én kan constructief worden gebruikt. Door deze dubbele functie kan op materiaal bespaard worden. Maakt deze dubbelrol het materiaal duurzamer dan andere bouwmaterialen?

DRAADGLAS ZWOLSE KOLOS VERVANGEN

Het Maagjesbolwerk oogt als een fort in het centrum van Zwolle. Passanten zien een bakstenen kolos, omgeven door water en met, sinds kort, nieuw beglaasde luifels ter vervanging van de industrieel ogende platen draadglas op het dak. Dit glas en de bevestigingsconstructie bleken te gevoelig voor harde windvlagen en raakten bij verschillende stormen beschadigd. Tijd om niet telkens te herstellen maar om definitief in te grijpen vond de VvE Woningen Maagjesbolwerk. Service Glasherstel OverGelder uit Deventer verving het draadglas voor gelaagd glas met matte folie. Dankzij Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is het oude glas gerecycled.

HERBRUIKBAAR MAKEN ISOLATIEGLAS

Per jaar wordt ruim 100.000 ton glas uit gebouwen gesloopt. De belangrijkste reden voor deze sloop is dat enkel glas en oud isolatieglas de thermische zwakste plekken in de gevel vormen. Met het verwijderen van het oude glas en het vervangen door beter isolerende glaspakketten kan aan de steeds strenger wordende thermische eisen worden voldaan.

Nog geen abonnee van Glas in Beeld? Vraag hier een proefexemplaar op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.