Productnieuws

In het vrijetijds- en winkelcentrum Westside in Bern, een ontwerp van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind, is het brandwerende glas Fireswiss Foam van Glas Trösch toegepast. Westside is het nieuwe, moderne symbool van Bern. Het is ontworpen als ‘Urban Entertainment Center' met een capaciteit van 10.000 bezoekers per dag en huisvest 55 winkels, een recreatiebad, een multiplexbioscoop, een seniorenresidentie, een hotel en diverse restaurants. Kristalachtige vormen van glas met telkens andere hoeken, bepalen het karakter van het complex. Deze kristallen steken dwars door de delen van het gebouw als reusachtige, glazen rotsblokken. Ze lopen van het dak tot in de souterrains, waardoor alle verdiepingen effectief van het daglicht profiteren.

Glastechnisch was het in Bern de kunst de honderden onregelmatig gevormde delen en schuine wanden te berekenen en op elkaar af te stemmen. Tegelijkertijd zijn al de ruimten die visueel met elkaar in verbinding staan, afzonderlijke brand- en rookcompartimenten. De eis is het hoogst op plaatsen waar een kristal door het gebouw tot in de parkeergarages dringt: EI 60, oftewel 60 minuten brandwering, inclusief thermische isolatie betrokken op warmtestraling en temperatuur.

Gelaagd glas met opschuimende silicaatvulling kan, afhankelijk van type en samenstelling, aan deze hoogste eis voldoen: het glas breekt weliswaar snel bij verhitting maar de tussenlaag schuimt op en vormt zo een schild tegen de vlammen, straling en warmte. Fireswiss Foam is een dergelijk type glas. In Bern is het geïsoleerd uitgevoerd, zodat het naast de eisen op het gebied van brand- en doorvalveiligheid ook voldoet aan die voor warmte-isolatie. Het glas is tot een maximale lengtemaat van 2,85 meter toegepast. In samenwerking met SWM Metallbautechnik heeft Glas Trösch speciale oplossingen ontwikkeld voor de entrees waar hoge mate van transparantie en brandveiligheid eveneens zijn gecombineerd. Meer informatie: www.glastroesch.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.