Nieuws
Daglicht
Foto: Velux

EN 17037 ‘Daylight of buildings’, het concept van de eerste Europese norm voor daglicht in gebouwen, ligt ter openbare kritiek. De norm vervangt bij publicatie de huidige, in het Bouwbesluit genoemde, Nederlandse norm NEN 2057 ‘Daglichtopeningen en gebouwen’. Belanghebbende partijen kunnen tot 7 oktober 2016 commentaar insturen via www.normontwerpen.nen.nl.

Het Europese normontwerp is heel anders van opzet dan NEN 2057. De eerstgenoemde is opgesteld vanwege de slechte ervaringen in Europa, waar daglichtopeningen steeds vaker ten gevolge van energie-eisen te klein zijn. EN 17037 gaat dan ook uit van daglichtfactoren; het koppelt daglicht aan kunstlicht en energiegebruik en vergeet ook het belang van uitzicht niet.

Het Bouwbesluit zal worden vervangen door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), een onderdeel van de Omgevingswet. Hierin wordt de eis voor daglichttoetreding beperkt tot 0,5 vierkante meter per verblijfsruimte. Het wordt aan de markt overgelaten om hiernaast uitzicht voor de gebruiker te borgen en een hoger en gezond daglichtniveau te realiseren. De suggestie van de normcommissie ‘Verlichting’ is dan ook om in het BBL naar de nieuwe Europese daglichtnorm te verwijzen met een gemiddelde daglichtfactor per verblijfsruimte als ondergrens. Dit waarborgt volgens NEN beter het belang van daglicht voor de gezondheid, leerprestaties en productiviteit dan een vierkante meter eis. Dat zou ook een hele mooie deregulering en Europese harmonisatie zijn’, aldus NEN die industrie, bouwfysici, ergonomen, (gemeentelijke) toetsers en bouwers oproept om via haar site naast inhoudelijk commentaar ook algemeen commentaar toe te voegen over de vraag of EN 17037 wel of niet in de regelgeving hoort.

Foto: Velux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.