Nieuws
Jacques Scheuten

Op 71-jarige leeftijd is donderdagmiddag Jacques Scheuten overleden. Dat meldt De Limburger op haar site. Glasbedrijf Scheuten werd in 1950 opgericht door vader Scheuten. Zoon Jacques maakte het bedrijf vervolgens groot. Hij drukte jarenlang zijn stempel op de ontwikkeling van de Nederlandse glassector. Scheuten kwam in 2017 in handen van private equity investeerder Value Enhancement Partners (VEP) uit Amsterdam. Met de overname werd invulling gegeven aan de opvolging van Jacques Scheuten die daarmee afscheid nam van de glassector. In een interview met Glas in Beeld begin 2018 omschreef de Noord-Limburgse glassfinx de relatie met de smelters ‘als haat-liefde’. Hij zei een jaar terug onder meer: ‘Mijn agenda is nog gevuld, maar ik schrijf hem nu zelf vol.’

Interview met ‘glassfinx’

De inleiding van het in Glas in Beeld nummer 1 – februari 2018 gepubliceerde interview met Jacques Scheuten is aldus. In 2013 wordt aan de Maasboulevard een door Scheuten aan Venlo geschonken 6 meter hoge, indrukwekkende glazen sfinx onthuld. De verlijmde glasplaten gaan echter scheuren en nog geen half jaar later is de sfinx al weer afgebroken. De ‘opkomst en ondergang’ van de sfinx, die in de Griekse mythologie wel wordt vereenzelvigd met de zon (zie kadertekst), is typerend voor de periode waarin Scheuten Glas zich bevond. Naar aanleiding van het faillissement van Scheuten Solar ging ook Scheuten Glas langs de rand voor de afgrond. Het verscheurde bedrijf heeft die periode echter afgesloten en bloeit weer als in de hoogtijdagen.

Met een beetje fantasie is ook Jacques Scheuten zelf met een sfinx te vergelijken. Een man van weinig woorden; to the point, ondoorgrondelijk, cynisch, bijna mysterieus. Hij noemt zichzelf een dictator in de goede zin van het woord en als een farao regeerde hij over zijn bedrijf. En evenals in het raadsel van de sfinx uit de Griekse mythologie heeft Jacques Scheuten de glassector ‘op vier benen’ kruipend leren kennen, heeft hij lang zelfstandig op ‘twee benen’ gestaan en valt Scheuten Glas met het afscheid van zijn aanvoerder terug op VEP als ‘derde been’. Jacques Scheuten  is geboren met stenose, een vernauwing van het wervelkanaal. Zijn ziekte en vele zware rugoperaties hebben hem mede gevormd, maar mentaal is hij nog scherp als altijd. Jacques Scheuten. Glassfinx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.