Goed Fout
Geschroefde glaslatten zoals het hoort

De brandwerende prestatie van brandwerend glas wordt bepaald door de gehele constructie waarin het beglaasd is. Alle onderdelen, zoals het glas, het kozijn, de beglazingsmethode en beglazingsmaterialen, moeten op elkaar afgestemd zijn en uitgevoerd worden zoals de constructie getest is. Wordt dit niet goed uitgevoerd dan kan het kostbare brandwerende glas bij brand al na enkele minuten bezwijken. In een kantoor is twijfel over de brandwerendheid van enkele deurconstructies. Onderzoek bevestigt die twijfel: de glaslatten zijn genageld maar hadden geschroefd moeten zijn.

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld (nummer 6 – december 2016). Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

2 reacties op “Goed Fout: Genagelde glaslatten bij brandwerend glas

 1. Jeroen Lückers schreef:

  Goed fout hoeft het natuurlijk niet te zijn. Genagelde glaslatten kunnen uitstekend voldoen. Echter dient de betreffende fabrikant dit natuurlijk met certificaten te onderbouwen.
  Ons Reinaerdt deuren glazenwand systeem 30-min is bijvoorbeeld volledig genageld beglaasd.

  Mijn advies is uw titel hier iets te nuanceren!

  • Roman Abrahams schreef:

   Geachte heer Luckers,

   De rubriek is getiteld “Goed Fout”, een terugkerende rubriek waarbij veel voorkomende glasoplossingen en glasproblemen worden omschreven op basis van praktijkvoorbeelden. In het volledige artikel kunt u teruglezen dat een situatie is beschouwd waar de 60 minuten brandwerende beglazing standaard beglaasd is in een houten kozijn conform de NPR 3577 met genagelde glaslatten, waar deze met schroeven bevestigd hadden moeten zijn.

   U verwijst naar specifieke systeemoplossingen van deurleveranciers, waarbij het hele systeem is afgestemd op elkaar en extra voorzieningen worden aangebracht zodat de bevestiging van de glaslatten geen rol meer speelt. Denk hierbij aan een afwijkende minimale omtrekspeling, het rondom plaatsen van opschuimend band in de sponningsbodem, het glas verlijmen in combinatie met opschuimende EI-beglazing, etc. Allemaal voorzieningen die noodzakelijk zijn en afwijken ten opzichte van de standaard beglazingswijze conform de NPR 3577 of de standaard beglazingsrichtlijnen van de fabrikanten van brandwerend glas, waar er in het artikel naar verwezen wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.