Nieuws
glazen gevel
Foto: Josine Crone

Bouwwereld meldt dat er barsten zitten in de glazen gevel van Crystal Houses aan de P.C. Hooftstaat in Amsterdam. Het gebouw met de spraakmakende gevel van glazen bakstenen is in gebruik door Chanel en was afgelopen november winnaar van de Innovatie Award, de zusterprijs van de Glas Award.

De innovatieve glazen gevel is een uitvergrote kopie van het uit 1890 daterende origineel van architect H. Pleiter maar de bakstenen, hanenkammen en kozijnen zijn nu volledig van gegoten glas, terwijl geslepen glas de ramen en kaders imiteert. Het ontwerp is van MVRDV dat koos voor een reproductie van de bestaande gevel, met dit verschil dat die met 3 meter naar boven is opgerekt en dat de onderzijde is ‘verglaasd’.

Prof. ir. Rob Nijsse van ABT is nauw betrokken bij de totstandkoming van de stenen glasgevel. In september 2016 publiceerde Glas in Beeld een groot artikel over Crystal Houses naar aanleiding van een interview met hem. In een reactie op het bericht zegt hij: ‘De scheurtjes waren tijdens de bouw al zichtbaar en er is ook door de lijmleverancier voor gewaarschuwd. Ze vormen geen enkel gevaar voor de samenhang. De opdrachtgever en de architect hebben, na uitleg van de TU Delft, deze scheurtjes geaccepteerd. Afspraak is toen ook gemaakt dat de TU Delft, op verzoek van een de opdrachtgever, op gezette tijden een algehele kwaliteitscontrole van de glazen baksteengevel zou uitvoeren. Wij zijn nog niet benaderd om deze controles uit te voeren.’

Meer foto’s op Bouwwereld.nl

1 reactie op “Glazen gevel Innovatie Award toont scheurtjes

  1. JW van Zijst schreef:

    Het betreft hier naar mijn mening geen scheurtjes in de lijm ,maar eerder thermoschock of spannings breuken in de panelen floatglas van het kozijn.
    De lijmlaag laat een zekere delaminatie zien(belletjes lucht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.