Nieuws
Van Gansewinkel

Shanks Group en Van Gansewinkel Groep zijn gefuseerd en gaan vanaf vandaag door onder de naam Renewi. Deze verandering van naam zal ook zichtbaar zijn op de Londense aandelenbeurs: vanochtend is de handel in aandelen van het bedrijf onder de nieuwe ticker ‘RWI’ van start gegaan.

Van Gansewinkel verzorgt in opdracht van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) de logistiek rondom de inzameling van vlakglasafval. In 2002 startte VRN met de inzameling van vlakglasafval in Nederland. Door middel van openbare aanbestedingen worden de partners voor logistiek en recycling geselecteerd. Met deze partijen worden contracten afgesloten voor een periode van twee tot drie jaar. Zo ook met Van Gansewinkel dat vlakglasafval inzamelt om het vervolgens te laten recyclen. VRN hierover op haar site: ‘Schoon vlakglas is 100 procent herbruikbaar. De gescheiden inzameling en recycling hiervan sluit dan ook prima aan bij een circulaire economie. Ons uitgangspunt is de cradle-to-cradle filosofie: materiaal wordt na gebruik volledig hergebruikt in een ander product. Er is een optimale kringloop, zonder restafval of kwaliteitsverlies’, aldus VRN dat de Lean & Green Star heeft ontvangen vanwege het reduceren van CO2 uitstoot tijdens het transport. In 2016 werd door VRN en Van Gansewinkel ruim 72.000 ton vlakglas ingezameld en aangeboden om te recyclen. Op 1 december 2016 werd door VRN de inzameling van de miljardste kilo vlakglas sinds de start in 2002 gevierd, waarmee zo’n 116.000.000 kg CO2 is bespaard.

De fusie tussen Shanks en Van Gansewinkel is het sluitstuk van het transformatieproces waar de medewerkers van Van Gansewinkel in de afgelopen 2,5 jaar hard aan hebben gewerkt. In 2015 werd een complexe herfinanciering gerealiseerd en werd de schuldenlast met circa € 500 miljoen verlaagd en tot normale proporties teruggebracht. Een vernieuwde strategie, een verbeterde organisatiestructuur en forse investeringen in materieel en recyclingoplossingen legden vervolgens de basis voor een resultaatsverbetering van het bedrijf. Bij de presentatie van de forse stijging van het bedrijfsresultaat in 2016 was deze omslag duidelijk zichtbaar. ‘Door de fusie met Shanks is een sterk nieuw bedrijf gevormd dat alle ingrediënten in zich heeft om een leidende en verbindende rol te spelen in de circulaire economie’, aldus Van Gansewinkel.

Met ongeveer 8.000 medewerkers verspreid over negen landen in Europa en Noord-Amerika is Renewi marktleider in recycling. De activiteiten van Renewi zijn verspreid over vijf divisies, waaronder Netherlands Commercial dat zich richt op het inzamelen, sorteren, behandelen en recyclen van bedrijfs- en huishoudelijk afval in Nederland. Peter Dilnot, CEO van Renewi: ‘De circulaire economie is iets waar we ons met grote passie voor inzetten en wat als grondbeginsel verankerd is in de visie van Renewi: “Afval bestaat niet”. Renewi brengt Shanks en Van Gansewinkel bij elkaar om een nieuwe, internationale “waste-to-product”-leider te worden. Door gebruikte materialen een nieuw leven te geven, helpen we de wereld te beschermen tegen vervuiling, sparen we schaarse natuurlijke bronnen en stellen we klanten in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Met onze internationale expertise bieden we onze klanten een zeer breed productaanbod, gecombineerd met lokale dienstverlening en aandacht.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.