Nieuws

Chemisch harden: nieuw bad in Nederland

chemisch harden

Beekmans RVS, leverancier in de jachtbouwindustrie, heeft geïnvesteerd in een chemisch hardingsbad voor glas om klanten sneller en beter te kunnen bedienen. Het bedrijf uit Den Bosch levert ook in andere sectoren RVS-producten gecombineerd met glas, zoals windschermen en railingen met gebogen glas. Ook glasbedrijven kunnen bij Beekmans terecht voor het chemisch harden van glas.

Beekmans bestaat ruim vijftig jaar, heeft dertig medewerkers en levert haar producten wereldwijd. Voorheen kon het bedrijf in Nederland terecht voor het chemisch harden van glas, maar de laatste jaren moest het bedrijf daarvoor over de grens uitwijken. ‘Door de slechte verkrijgbaarheid in Nederland moeten we naar het buitenland voor het chemisch harden, met als gevolg een langere levertijd en slechtere kwaliteit tegen een hogere prijs’, aldus Beekmans. Om de klanten binnen de jachtbouwindustrie, maar ook daar buiten, goed te kunnen blijven bedienen heeft het bedrijf geïnvesteerd in een chemisch hardingsbad met afmetingen 2.600 x 800 x 1.400 mm (lxbxh). Hiermee is Beekmans naar eigen zeggen het enige bedrijf in Nederland die het chemisch harden ook voor derden uit kan voeren. Het hardingsbad zal in juli operationeel zijn.

Chemisch gehard glas is vele malen sterker dan gewoon gehard glas, laat staan gewoon floatglas. Het doel van chemisch gehard of versterkt glas is hetzelfde als bij thermische harding, maar de behandeling gebeurt door een chemisch procédé. Het glas wordt ondergedompeld in een bad met gesmolten zouten bij een temperatuur van ongeveer 400 °C. De onderdompelingsduur is bepalend voor het verkregen spanningsniveau. Vanwege de zeer hoge sterkte wordt chemisch gehard of versterkt glas vooral toegepast in de luchtvaart en voor verlichting, maar ook in de bouw kan het glas een uitkomst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *