Nieuws
Powerwindows
Grapperhaus (links) en Van Lindt.

Stolker Glas uit Nieuwegein heeft zonne-energie opwekkende PowerWindows samengebouwd tussen isolatieglas voor toepassing in het nieuwe Rabobank kantoor in Eindhoven. Het gaat het om circa 30 vierkante meter isolatieglas bestaande uit 8 millimeter extra helder floatglas in combinatie met 6 millimeter zonwerend glas (69/37) met daartussen de Powerwindow. De Ug-waarde van deze samenstelling is 1,0 W/m2K.

Stolker is nauw betrokken bij de ontwikkeling van PowerWindows en volgende projecten zijn reeds in de pen. Begin maart 2017 is er tussen Stolker Glas en ontwikkelaar van het product PHYSEE een intentieverklaring getekend tot intensieve samenwerking op het vlak van ontwikkelingen en het assembleren van de PowerWindows tot isolatieglas. In totaal zijn 27 verschillende soorten zonnecellen en connecties getest in de geplaatste PowerWindows. ‘Daar is veel glas voor nodig geweest, maar omdat we de kans kregen om bij te dragen aan deze groene innovatie, was dat voor ons geen enkel probleem’, stelt Wim van Lindt, algemeen directeur van Stolker Glas.

PowerWindows wekken zonne-energie op zonder daarbij invloed te hebben op welke glasfunctionaliteiten dan ook, zoals transparantie- of isolatiewaarden. Hierdoor dragen ze bij aan de transitie om kantoren, woontorens en hotels te transformeren tot energieneutrale gebouwen, door gebruik te maken van een bestaand bouwmateriaal: vlakglas. PHYSEE is ontstaan uit onderzoek gedaan aan de TU Delft naar de fundamentele aspecten van materialen en energie. Als aandeelhouder van het jonge bedrijf heeft de TU Delft het patent op deze technologie opgebouwd, aangevraagd en in wereldwijd doen gelden. Het bedrijf is opgericht in 2014 door Willem Kesteloo (CFO) en Ferdinand Grapperhaus (CEO) en heeft in de eerste jaren verscheidene prijzen gewonnen, waaronder ‘Best Energy Startup of Europe’ en de ‘Postcode Loterij Green Challenge 2016’ met bijbehorende geldprijs van 500.000 euro om het bedrijf en technologie verder te ontwikkelen.

De toepassing van PowerWindows in Eindhoven is een pilotproject van PHYSEE, Rabobank en vastgoedontwikkelaar OVG. Het is volgens PHYSEE voor het eerst dat in Nederland stroomopwekkende ramen die geen invloed hebben op de glasfunctionaliteiten in een bestaand commercieel vastgoed project zijn geïnstalleerd. ‘Het herontwikkelde pand van Rabobank in de Eindhovense wijk Fellenoord is klaar voor de toekomst en draagt met deze primeur zelf bij aan een energiezuiniger toekomst voor de bebouwde omgeving’, zegt Grapperhaus die aangeeft dat nog eens twee projecten zijn bevestigd. Het eerste project is het nieuwe hoofdkantoor van de Postcode Loterij in Amsterdam-Zuid waar straks werkplekken zijn voor 600 mensen. Grapperhaus: ‘Deze werknemers zullen hun elektrische fietsen kunnen opladen met stroom die de PowerWindows opwekken in de zuidgevel.’ Het tweede project is de deal met projectontwikkelaar VORM om in Amsterdam aan het IJ 1800 vierkante meter aan stroomopwekkend glas toe te passen. ‘De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet’, aldus de CEO van PHYSEE. Of Stolker ook de opdrachten voor de projecten Postcode Loterij en aan het IJ krijgt is nog niet zeker. ‘Het is te vroeg om daar iets over te zeggen. Het is nog niet duidelijk wie wat precies gaat doen’, aldus Van Lindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *