Nieuws
zonnecellen
Model van een perovskiet zonnecel

Professoren van Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen presenteren op 8 november tijdens de Sunday in het Spant te Bussum de zonnecellen van de toekomst. Nederlands grootste zonne-energiecongres staat dan ook in het teken van het versnellen van innovatie en de bijbehorende nationale uitrol van zonne-energieprojecten. Waar zonnecelrendementen van 25 procent al hoog zijn, is de verwachting dat op korte termijn 28 procent haalbaar moet zijn. Dit is mogelijk met zogenaamde perovskiet zonnecellen.

De meeste zonnecellen op onze daken zijn gemaakt van silicium. Er is echter een materiaal dat maar de helft kost: perovskiet, een mineraal dat volop beschikbaar is in de natuur. Het is daardoor goedkoper en makkelijker te produceren dan traditionele siliciumzonnecellen. Deze familie van materialen met kristalstructuur heeft de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het maximale rendement ligt nu al op 22 procent, in de buurt van wat silicium zonnecellen halen. Maar perovskiet heeft een groot nadeel: het is gevoelig voor vocht, waardoor het rendement snel terugloopt. Voor dit grootste probleem van het veelbelovende zonnecelmateriaal lijkt nu een oplossing nabij, zoals het aanbrengen van een flinterdun laagje aluminiumoxide. Erwin Kessels, professor aan de TU Eindhoven, presenteert op de Sunday zijn laatste bevindingen omtrent het verhogen van het rendement van zonnecellen met nanostructuren van aluminiumoxide (AL2O3). ‘Nog geen tien jaar geleden stond de wereldwijde solar industrie verbaasd over de potentie van aluminiumoxide. Nu is dit nieuwe materiaal volledig geadopteerd in de grootschalige productie van zonnecellen en in het bijzonder bij de productie van PERC-zonnecellen’, duidt Kessels. ‘De impact van deze ontdekking is zeer groot. Tijdens de Sunday zullen diverse innovatieve zonnecelconcepten de revue passeren, waarbij ook de mogelijkheden van het combineren van aluminiumoxide en de veelbelovende perovskiet zonnecellen aan bod komen.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.