Nieuws
vlakglasrecycling

De bijdrage voor glasrecycling van 40 cent per vierkante meter die Vlakglas Recycling Nederland (VRN) berekent voor het verzamelen, transporteren en recyclen van vlakglasafval blijft gebaseerd op de hoeveelheid dubbelglas die in Nederland wordt toegepast (import en productie). VRN heeft een onderzoek uitgevoerd naar de Nederlandse markt van enkel glas. Doel was een beeld te krijgen van de totale grootte van deze markt en te kijken of het mogelijk is om de recyclingbijdrage op enkelglas te berekenen. Het idee daarachter was om zo de hoogte van de bijdrage te kunnen verlagen. De conclusie is dat het praktisch onmogelijk is om die te verleggen naar het enkelglas. Dit komt volgens VRN door de diversiteit van de geleverde data en de moeilijkheidsgraad van het aanleveren van data. De wijze van innen van de bijdrage voor glasrecycling zal de komende jaren dan ook niet veranderen.

Om in de toekomst aan Europese en Nederlandse doelstellingen op het gebied van afvalbeheer te blijven voldoen, en in het kader van de circulaire economie en het Grondstoffenakkoord, heeft VRN informatie nodig over de vlakglasmarkt. VRN ontvangt de gegevens over de geproduceerde en geïmporteerde vierkante meters isolatieglas via de recyclingbijdrage. De vlakglasinzameling wordt geregistreerd in kilo’s en heeft betrekking op alle soorten vlakglas. Maar met deze gegevens kan niet worden beoordeeld of al het vlakglas dat op de Nederlandse markt komt en uiteindelijk afval wordt, ook daadwerkelijk wordt gerecycled. Reden voor het marktonderzoek dat in opdracht van VRN is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. Volgens het onderzoek wordt in Nederland jaarlijks 252.000 ton glas geïmporteerd, verdeeld over 192.000 ton enkel glas en 60.500 ton dubbelglas. Dit is respectievelijk goed voor 19,2 miljoen vierkante meter enkel glas (4 mm) en 2,2 miljoen vierkante meter dubbelglas (11 mm). De totale hoeveelheid dubbelglas op de Nederlandse markt is 132.000 ton (4,8 miljoen m2/11 mm).

De in Nederland ingezamelde hoeveelheid vlakglasafval bedraagt jaarlijks zo’n 105.000 ton. Daarnaast verdwijnt er naar schatting 10.000 ton vlakglasafval tussen het bouw- en sloopafval. Van al het vlakglas dat op de Nederlandse markt wordt gezet, wordt ongeveer 43 procent gerecycled. VRN hierover: ‘Dit is geen laag percentage. Door de toename van het aantal nieuwe gebouwen wordt er meer nieuw glas op de markt gezet dan afgedankt. En dat geldt niet alleen voor isolatieglas maar ook voor het interieurglas zoals glazen meubels, douchecabines, spiegels, legplanken in koelkasten, etcetera.’

Het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ geeft richting aan wat we moeten doen om zuiniger en slimmer met onze grondstoffen, producten en diensten om te gaan en zo de ambitie van het kabinet – Nederland circulair in 2050 – te behalen. Hiervoor is een Grondstoffenakkoord gesloten dat VRN mede heeft ondertekend ‘daar wij dit als een goede zaak zien, om gezamenlijk voor de glasbranche de transitie naar een circulaire economie te versnellen en uiteindelijk te voltooien’, aldus VRN in haar nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.