Nieuws
nieuwbouwproductie

Het Nederlandse bedrijfsleven is tijdens het eerste kwartaal van 2018 met 6,5 procent harder gegroeid dan een jaar geleden. Het aantal faillissementen is met 31 procent gedaald en daarnaast zijn er 40,3 procent minder bedrijven opgeheven. Het aantal starters is met 17 procent ook afgenomen. De Bouwsector groeide met 50 procent. Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het eerste kwartaal van 2018 is de bedrijfspopulatie met 36.032 bedrijven gegroeid.

De bedrijvigheid is in alle sectoren toegenomen. De Zakelijke dienstverlening kent de grootste toename in netto-groei. Deze sector is tijdens het eerste kwartaal van 2018 met 8.302 bedrijven toegenomen, nagenoeg dezelfde toename die we een jaar geleden noteerden. Op de tweede plaats komt de Bouw. De bedrijvigheid in deze sector is met 4.775 entiteiten toegenomen, dat is bijna de helft meer aan groei dan in dezelfde periode vorig jaar. Gert van den Berg, analist van Graydon: ‘De groei in de Bouwsector is in vergelijking met vorig jaar met de helft toegenomen en daarmee profiteert de Bouw sterk van de aantrekkende economie. De Bouw laat als één van de weinige sectoren een toenemend aantal starters zien en er zijn in de eerste drie maanden van 2018 een derde minder bouwbedrijven (-34%) failliet gegaan. Keerzijde is wel dat door de sterke groei, ook de concurrentie binnen de sector toeneemt.’

In vergelijking met het eerste kwartaal een jaar geleden, noteert Graydon de grootste stijging van de netto-groei bij de Energiebedrijven (+144%), de Landbouw (+80%) en de eerder genoemde Bouw. De netto-groei is het meest afgenomen bij de Financiële instellingen (-24%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.