Nieuws
CE-markering

Vanaf 1 november 2019 moeten alle brandwerende ramen en deuren, die vallen onder de geharmoniseerde productnorm NEN-EN 16034, voorzien zijn van de verplichte CE-markering. Roman Abrahams, productmanager brandwerend glas bij Pilkington Nederland, legt uit wat dit betekent voor de markt en het toepassen van brandwerend glas. Belangrijkste wijziging: afgegeven deskundigenverklaringen voor het uitbreiden van het toepassingsgebied van brandwerende ramen en deuren zijn niet meer toegestaan.

Bij glasproducten is de brandwerendheid (resistance to fire) een eigenschap van het glas zelf. Hiervoor wordt een prestatie opgegeven door middel van een prestatieverklaring, ook wel een Declaration of Performance genoemd (DoP). Bij ramen en deuren is het anders geregeld. Daar wordt specifiek over twee verschillende producten gesproken: ramen en deuren zonder rookwerende en/of brandwerende eigenschappen (NEN-EN 14351) en Ramen en deuren met rookwerende en/of brandwerende eigenschappen. Voor de ramen en buitendeuren zonder brandwerende eigenschappen geldt de CE-markering al sinds 2010. De productnorm voor brandwerende ramen en deuren (NEN-EN 16034) is pas vanaf 1 november 2016 van kracht. De norm kent een overgangsperiode van drie jaar die dus 1 november 2019 afloopt. Inmiddels is ook de productnorm voor binnendeuren gepubliceerd (NEN-EN 14351 Deel 2). Dit betekent dat vanaf 1 november 2019 iedere fabrikant van brandwerende ramen en deuren zijn product moet voorzien van de verplichte CE-markering. Dat gaat zeker tot veranderingen leiden.

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld 6 – 2018 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.