Nieuws

Brandwerend glas behoudt levensduur

brandwerend glas
Foto: Pilkington

In Nederland is de hoofdregel dat een gebouw volgens het Bouwbesluit vijftig jaar moet meegaan. Voor de brandwerendheid van een constructie geldt hetzelfde. Gedurende de beoogde ontwerplevensduur moet de constructie zijn brandwerende eigenschappen behouden. Het moet net zo lang mee gaan als de bouwconstructie zelf, dus tot wel vijftig jaar. Het is exact veertig jaar geleden dat Pilkington in 1978 het brandwerend glas Pilkington Pyrostop introduceerde. Om aan te tonen wat de brandwerende prestatie is naarmate de jaren verstrijken, zijn er in de afgelopen jaren diverse brandtesten uitgevoerd. Het glas is na jaren functioneren uitgenomen en onderworpen aan een officiële brandproef volgens de huidige normen. Alle testen waren met positief resultaat.

Er wordt wel eens de vraag gesteld wat de levensduur van brandwerend glas is en of de brandwerende prestatie niet afneemt naarmate de jaren verstrijken. Een terechte vraag, want van het basismateriaal glas weten we wel dat het onbrandbaar is en qua prestatie en samenstelling niet verandert gedurende de levensduur. Maar hoe zit het dan met de tussenlagen van het glas, de toegepaste randafdichtingen, de toegepaste kitten, de opschuimende materialen, vullingen en diverse soorten afdichtingen die allemaal onderdeel zijn van een brandwerende constructie? Om de brandwerendheid aan te tonen van een brandwerende raamconstructie wordt een brandproef uitgevoerd. Tijdens deze brandproef worden geen eisen gesteld aan de leeftijd van de toegepaste materialen en bestaat de constructie uit nieuw geproduceerde raamprofielen en nieuw brandwerend glas. Het glas hoeft niet eerst blootgesteld te worden aan bijvoorbeeld een verouderingstest. Wat zegt dat over de brandwerende prestatie van het glas gedurende zijn levensduur en na het verstrijken van de garantie?

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld 6 – 2018 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.