Nieuws
Noord/Zuid lijn

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een baksteen trofee – in ontvangst in de Tilburgse LocHal, winnaar van de Publieksprijs en de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is in juli 2018 open gegaan voor het publiek. Daarmee kwam na een bouwperiode van meer dan vijftien jaar een eind aan dit volop geprezen én bekritiseerde bouwproject.

Voor het BNA Beste Gebouw 2019 waren negen gebouwen genomineerd. De vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder selecteerde die uit 114 inzendingen (vier meer dan vorig jaar). De Noord/Zuidlijn werd afgelopen vrijdagavond winnaar. Geprezen vanwege zijn vele technische hoogstandjes en het eindresultaat. Bekritiseerd vanwege de schade, de tijdsduur en de kostenoverschrijdingen. De metrolijn, met zeven haltes, is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’ en ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’ – de Oostlijn, waarvoor hele stukken stad werden afgebroken – ‘waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.’ Juryvoorzitter Jort Kelder: ‘Bovenal toont de Noord-Zuidlijn dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag.’

Glas in Beeld kreeg voor de opening, begin 2018, op uitnodiging van Saint-Gobain Vetrotech de kans af te dalen in Station De Pijp en trof tot op 45 meter diepte een waar ondergronds glaspaleis. In alle stations van de metro is glazen wandbekleding toegepast: gefigureerd glas met een wit gezeefdrukt stippenpatroon op een grijze backing. Het 66.2 gelamineerde glas heeft een opbouw met een buitenblad van extra helder figuurglas (Arena C Diamant) met de zeefdruk op positie 2. Het binnenblad is van Securit voor de verticale wanden en Pyroswiss E30 voor de niet-verticale, brandhangende gevels.

Gouden A.A.P.

De Noord/Zuidlijn was in april ook al de winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs de Gouden A.A.P.. De prijs wordt sinds 2008 door Architectuurcentrum Amsterdam uitgereikt uit aan de architect en opdrachtgever van het gebouw of project dat door de vak- en publieksjury als beste wordt betiteld van alle projecten die in Amsterdam in het voorgaande jaar opgeleverd. Tien gebouwen waren genomineerd voor de twaalfde editie. De Noord/Zuidlijn kwam volgens de jury als beste uit de bus en Hotel Jakarta won de publieksprijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.