Nieuws
Foto: René van den Burg

Voor het derde opeenvolgende jaar stonden vorige week tijdens de Bewust Veilig Dag opdrachtgevers en opdrachtnemers stil bij veilig werken. De voorzitters van de organiserende partijen – AFNL, CUMELA Nederland, Techniek Nederland, en Bouwend Nederland – en de directeur van OnderhoudNL bezochten op 20 maart tijdens Bewust Veilig 2019 de ondergrondse fietsenstalling in aanbouw naast Den Haag CS. Dit project wordt uitgevoerd door TBI-onderneming Mobilis in opdracht van de Gemeente Den Haag. In de middag ging voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland samen met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op bezoek bij het Theemswegtracé in Rotterdam. Boodschap: veiligheid begint bij een veilig ontwerp.

Veilig en gezond werken heeft topprioriteit in de bouw- en installatiebranche. Toch is de bouwplaats nog te vaak het toneel van ongevallen en incidenten. Vandaar dat de bouw- en installatiebranche aandringt om al vroeg in het bouwproces aandacht aan veiligheid te besteden. Opdrachtgevers spelen daarin een sleutelrol door veilig werken hoog op hun prioriteiten voor het bouwproces te zetten om te komen tot een veilig ontwerp.

Bewust Veilig Iedere dag

Bijna 400 bedrijven op enkele duizenden bouwplaatsen in het land stonden uitgebreid stil bij veilig werken. Dit jaar is het thema opdrachtgeverschap en veiligheid. Ondanks de inspanningen in de afgelopen jaren blijft het aantal ongevallen op de bouwplaats hoog. Vorig jaar waren net als in 2017 twintig doden te betreuren. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland: ‘Dat is voor onze branche onacceptabel. Ieder slachtoffer is er één te veel en wij zetten erop in dat alle medewerkers uit de bouw s’ avonds weer veilig thuis komen. Veiligheid is en blijft voor ons topprioriteit.’ Over veiligheid moet volgens hem in een vroeg stadium al worden nagedacht door opdrachtgever en opdrachtnemer. Verhagen: ‘Daarmee kunnen we risico’s tijdens de uitvoering en eventueel kostbare maatregelen voorkomen.’ Om het belang van veilig werken op de bouwplaats te onderstrepen, is Bouwend Nederland vorig jaar gestart met een doorlopende campagne Bewust Veilig Iedere dag. Hiermee ondersteunt de branchevereniging lidbedrijven om veiligheid altijd prioriteit te geven. Om preventieve veiligheid verder te stimuleren biedt Bouwend Nederland lidbedrijven aan die in een bouwteam met hun opdrachtgever en ontwerpende partij samenwerken, om gebruik te maken van een ontwerptoets door een veiligheidsadviseur van Aboma. Ook leden van Vakgroep Glas van Bouwend Nederland komen hiervoor in aanmerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.