Nieuws
BTW-vrijstelling

Zelfstandig ondernemers die minder dan 20.000 euro omzet per jaar draaien, zijn vanaf 1 januari 2020 vrijgesteld van BTW-afdracht. Dit is het gevolg van een wijziging van de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR) voor BTW-vrijstelling.

De huidige regeling is een belastingvermindering en gebaseerd op het bedrag aan af te dragen BTW. Dit kan als het saldo van ontvangen BTW minus betaalde BTW minder is dan 1.883 euro per jaar. Schilders of andere ZZP’ers voor wie dit geldt, dragen minder of soms zelfs helemaal geen BTW af.

Ongeacht rechtsvorm

Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de nieuwe omzetgerelateerde vrijstellingsregeling kiezen. Wie dit doet, mag geen BTW op zijn of haar leveringen berekenen en ook geen BTW op kosten (voorbelasting) aftrekken. Een beperkte BTW-administratie volstaat en het is niet nodig omzetbelasting te doen. De keus hiervoor geldt minimaal drie jaar of tot het moment dat de 20.000 euro aan omzet is overschreden.

Is dit laatste het geval, dan moet de ondernemer in kwestie BTW berekenen vanaf de levering waarmee de 20.000 euro-limiet is overschreden. Vanaf dat moment is ook een reguliere BTW-administratie weer verplicht. De omzet voor overschrijding blijft vrij van BTW, maar de drie jaar na de overschrijding mag geen gebruik worden gemaakt van de vrijstellingsregeling. Ondernemers die niet eerder gebruik hebben gemaakt van de KOR, kunnen zich tussen 1 juni en 20 november aanmelden voor de nieuwe regeling bij de Belastingdienst. Wie onder de huidige KOR ontheven is van administratieve verplichtingen, gaat automatisch over naar de nieuwe regeling. Hij of zij ontvangt hierover een brief van de Belastingdienst.

Bron: Kamer van Koophandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.