Nieuws
daglicht
Het Buitenhuis (Daylighthouse 3). Foto: Mirck Architecture

Het Borneo Architectuur Centrum in Amsterdam toont vanaf 10 mei tot 13 juli de tentoonstelling Daylighthouse, samengesteld door Sander Mirck van Mirck Architecture. Aan de hand van zes woningprojecten geeft de curator zijn bevindingen van zestien jaar ontwerpen en bouwen met daglicht.

Momenteel groeit de voorkeur om gezonder te leven. Daglicht kan daar een grote bijdrage aan leveren. De drie daglichthuizen worden vergeleken met elkaar en met drie relevante woongebouwen: een grachtenpand van het verleden, Borneo patiowoningen als het heden en ‘daylighthousing’ als de toekomst.

Kwaliteit van daglicht

Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om de kwaliteiten van daglicht te ontdekken en te ontginnen. De complexiteit van licht vraagt om geduld, rekenkracht en creativiteit. ‘Daylighthouse’ zoekt Verlichting in uitwisseling tussen wetenschap en kunst, tussen natuurkunde en architectuur. Zowel bouwfysische visualisaties als foto’s en films brengen het daglicht van de woningen in beeld. De tentoonstelling geeft een verrassend inzicht en nodigt uit om over daglicht in woningen na te denken. De drie Daylighthouses worden uitvoerig gepresenteerd met film, maquette, foto’s, tekeningen, schema’s, en bouwfysische visualisaties. Deze daglichtvisualisaties zijn bontgekleurd en beelden de sterkte van verlichting uit. Ook in de tentoonstellingsruimte zijn deze kleurlijnen terug te vinden, ter referentie. De drie woongebouwen vormen een bredere context met foto’s, schema’s en eveneens de visualisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.