Nieuws
SmartWindow

In Den Haag worden voor de eerste maal op grote schaal SmartWindow energieopwekkende ramen van de Delftse Scale-up PHYSEE toegepast. Het gaat om twee appartementencomplexen met 113 luxe appartementen en penthouses aan de Binck Kade. Ontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) plaatst totaal 470 slimme ramen, waarvan 330 met geïntegreerde zonwering en energieopwekking. Afgelopen juni maakte Pilkington Nederland bekend dat het tien jaar garantie geeft op isolatieglas voorzien van de PowerWindow.

BPD is één van de eerste gebiedsontwikkelaars in Nederland die SmartWindows toepast. De woningen op het voormalige industrieterrein de Binckhorst, worden voorzien van ramen met powermodules (zonnecellen), sensoren én geïntegreerde zonwering. Daardoor kan 15 procent meer energie bespaard worden. SmartWindow is een doorontwikkeling van PowerWindow. Het raam bevat powermodules (zonnecellen) in de raamomlijsting, waarmee bewoners bijvoorbeeld hun mobile devices (laptop, smartphone, tablet) kunnen opladen. Daarnaast bevat SmartWindow sensoren die gekoppeld worden aan de slimme thermostaat. Ook is zonwering geïntegreerd in het raam.

Samenwerking met PHYSEE

Louis van Loon, projectmanager bij BPD, vertelt dat na een korte kennismaking en grondig onderzoek door PHYSEE vrij snel tot samenwerking werd besloten. ‘De bewoners van de Binck Kade kunnen straks als één van de eersten in Nederland gebruikmaken van intelligente en energie-efficiënte ramen. Staat er te veel zon op de woning, dan wordt de zonwering met behulp van sensoren automatisch gesloten. De sensoren vangen veranderingen in buitentemperatuur en buitenlicht gemakkelijk op, en regelen de binnentemperatuur van de woning. Stijgt de temperatuur in de woning, dan kan het ventilatiesysteem bijvoorbeeld ook automatisch worden aangezet. Zo blijft de luchtkwaliteit optimaal’, aldus Van Loon.

Slim toepassen SmartWindow

Maarten de Haas, Head Business Development bij PHYSEE: ‘Vooral de zuid-oost en en zuid-west gevels van het appartementencomplex zijn geschikt voor de technologie van SmartWindow. Door middel van onze PHYSEEbility-check, een complete 3D-studie op de buitenste schil van de Binck Kade-torens, hebben we BPD een gedetailleerd advies kunnen geven over de energieopbrengst per raam. Door deze opbrengst te gebruiken voor toepassingen zoals slimme zonwering en sensoren, maken we de gevels slim en energie-efficiënt, zonder esthetische gevolgen.’

Energie opwekken én besparen

In totaal leveren de SmartWindows 1862 kWh/jaar aan duurzame energie op. Door die opgewekte stroom slim te gebruiken, kan volgens Van Loon een veelvoud bespaard worden. ‘Zo wordt er op een innovatieve en duurzame manier bijgedragen aan een hoger comfort voor de bewoners van de appartementen aan de Binck Kade. De geïntegreerde zonwering voorkomt dat de woning te veel opwarmt. Bovendien kunnen we de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) met 0,1 verlagen. Een fors verschil.’

3 reacties op “Energieopwekkende SmartWindow ramen voor appartementen

  1. Bennie Onstenk schreef:

    wat gaat dit glas incl plaatsen ongeveer kosten oer vierkante meter

  2. Henstra schreef:

    Het zou inderdaad fijn geweest zijn als het prijskaartje er aan hangt. Bij al dit soort zaken trouwens. Al is het maar een indicatie.

  3. Quist schreef:

    Zo te lezen profiteren niet alle bewoners van deze nieuwe techniek – daar zal de VvE met zijn service kosten omtrent de glasverzekering wel rekening moeten houden .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.