Nieuws
Smartskin

PHYSEE uit Delft heeft met Smartskin, een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren, de veertiende editie van de KVK Innovatie Top 100 gewonnen. De Kamer van Koophandel publiceert jaarlijks een ranglijst met honderd innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang de meest innovatieve MKB’er van het land noemen.

Smartskin is een gepatenteerde vinding van PHYSEE. Het bestaat uit zonnecellen in glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25 procent energiezuiniger en comfortabeler.

Baanbrekend

Van een kleine start-up is PHYSEE inmiddels een scale-up met meer dan dertig werknemers uit tien landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. De jury onder leiding van innovator Ruud Koornstra was unaniem: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan Smartskin zo toepassen. PHYSEE staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’

Succesvolle innovaties

Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden. De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het MKB op dit moment. Noord- en Zuid-Holland zijn met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Gelderland met veertien bedrijven. Na de ICT-sector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren creatieve industrie en de bouw. De De publieksprijs was voor BUKU uit Groningen, een online streaming boekendienst waarmee studenten van hogescholen en universiteiten gemakkelijk online toegang hebben tot hun studieboeken.

Zie ook onze berichten over de samenwerking tussen Pilkington en PHYSEE met tien jaar garantie op PowerWindow isolatieglas en de toepassing van SmartWindow van PHYSEE in een appartementencomplex in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.