Nieuws
Letselbeperkend glas

Een nieuwbouwwoning ergens in Nederland. Op de begane grond zijn een pui en een deur met glas toegepast met toegang tot de tuin. De onderkant van het glas is onder de 0,85 meter. Volgens de eisen van NEN 3569 zou in deze standaardsituatie letselbeperkend glas moeten worden toegepast. Maar de vraag die dan vaak gesteld wordt luidt: is het wettelijk verplicht om hier letselbeperkende beglazing toe te passen? Sommigen denken dat dit niet het geval is, maar dit glas is hier wel degelijk verplicht.

Recent verscheen er op de website Omgevingindepraktijk.nl en daarna ook op diverse andere websites en social media een artikel geschreven door Jacco Huijzer (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Robert Smits (ABT) met als titel ‘Veiligheidsglas en het Bouwbesluit’. Kern van dit artikel is de stelling dat Bouwbesluit 2012 geen veiligheidsglas eist. Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw, het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc), de Vlakglascommissie van NEN en Kenniscentrum Glas, leggen in Glas in Beeld uit dat deze stelling niet juist is.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, een uitgebreid artikel over het hoe en waarom van letselbeperkend glas. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

2 reacties op “Letselbeperkend glas verplicht in woningen

 1. g Vreugdenhil schreef:

  Goedemorgen,
  Is dat ook het geval bij glas-in-lood?

  Met vriendelijke groet,
  Goos Vreugdenhil

  • Marco Groothoff schreef:

   Het geldt voor alle glasproducten die een onveilig breukgedrag hebben en toegepast worden als bouwproduct. Glas in lood breekt als gewoon floatglas en als het toegepast wordt als bouwproduct gelden dezelfde eisen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.