Nieuws

Voor de utiliteitsnieuwbouw waren 2008 en 2009 topjaren met productiewaarden van circa € 6,8 miljard. Vanaf 2010 slaat dat beeld volledig om, gevoed door een gedaalde vergunningverlening en de nasleep van de crisis. De nieuwbouwwaarde in de marktsector daalt tussen 2008 en 2011 met 41 procent. In 2012 krabbelt zowel de marktsector als de totale utiliteitsnieuwbouw weer licht op. Dit blijkt uit de jongste prognoses van BouwKennis.

In de marktsector vinden pas investeringen plaats als dat de bedrijfsactiviteiten ondersteunt. Verbetering in de marktsector moet daarom komen van een duurzaam herstellende economie. Per subsector zijn er fundamentele verschillen te zien, maar er is één gemene deler. Voordat een beslissing tot uitbreiding of vernieuwing genomen wordt, moeten eerst de bezettingsgraden weer op peil komen. Uiteraard zal elke sector en ieder gebouwtype anders reageren op de conjuncturele schommelingen en maatschappelijke veranderingen. In de industrie en bouwnijverheid valt de nieuwbouwproductie vanaf 2010 scherp terug. Cumulatief tot en met mei 2010 is er voor deze sector voor € 196 miljoen aan vergunningen verleend voor de nieuwbouw. Dat is een daling van 51 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009 en van maar liefst 75 procent ten opzichte van 2008. Dit komt door de forse vraagdaling naar productiehallen, eventueel met aangrenzende kantoorruimte. Het herstel in de (zware) industrie komt eerder dan in de laatcyclische bouwnijverheid. De waarde van de gereedmeldingen voor industrie en bouwnijverheid ligt de komende jaren tussen de € 700 miljoen en € 800 miljoen.

De ontwikkeling van de Nederlandse conjunctuur blijft omgeven door onzekerheid, benadrukt Bouwkennis. Een dubbele dip – al dan niet via een tweede instorting van de VS of het afkoelen van de Aziatische groei – is niet uitgesloten. Afwijkingen ten opzichte van de economische voorspellingen kunnen met name de marktsector beïnvloeden. Daarom is zorgvuldigheid geboden bij deze prognosecijfers. Meer informatie: www.bouwkennis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.