Nieuws
gelaagd glas

Kerven, breken, verhitten en scheiden zijn de beproefde stappen voor het ‘snijden’ van gelaagd glas. Machineproducent HEGLA heeft een nieuw systeem ontwikkeld waardoor de tijd die nodig is voor het verwarmen van de folie, een processtap die het grootste deel van de tijd in beslag neemt, aanzienlijk wordt verkort. Diodelaserverwarming halveert de verwarmingstijd en zal naar verwachting van HEGLA de conventionele infraroodbuis als warmtebron gaan vervangen.

HEGLA heeft het nieuwe systeem getest op haar RapidLam-snijsysteem. Daaruit blijkt dat de productiviteit, gemeten in sneden per uur, met gemiddeld 20 procent toe neemt. ‘Met ons nieuwe proces blijft de volgorde van het snijproces zelf ongewijzigd’, legt HEGLA-directeur dr. Heinrich Ostendarp uit over de ontwikkelingsaanpak. ‘We gebruiken nu diodelasers om de film intensief en exact daar te verwarmen waar nodig, nog preciezer op het snijgebied dan voorheen. Zo verminderen we de verwerkingstijd aanzienlijk.’

Betere randkwaliteit

De voordelen van laserdiode-verwarming gaan verder dan kortere cycli alleen, Ostendarp beschrijft ook een positief effect op de randkwaliteit. ‘Vanwege de korte, geconcentreerde energie-invoer die beperkt is tot een smalle lijn, worden de folie en glasrand aanzienlijk minder verwarmd. Dat zie je. Vooral bij structurele beglazing, en voor alle toepassingen waarbij de glasranden zichtbaar zijn, biedt het laserdiodesysteem een ​​nog betere kwaliteitsborging. De nieuwe verwarmingstechniek minimaliseert ook het risico op latere klachten of kwaliteitsverliezen. Dit proces elimineert dus ook één van de meest voorkomende oorzaken van een mogelijk later losraken van de film van het glas in het randgebied. De techniek kan worden omschreven als een ‘koud verwarmingsproces’. De glazen rand kan direct na het snijden en scheiden aangeraakt worden; het heeft de warmte van een menselijke hand’, aldus Ostendarp.

Ook voor dikkere folies

HEGLA heeft ook met positief resultaat testen uitgevoerd met gelaagd glassoorten met sterkere en dikkere folies. De verwerkingstijd kan volgens de machineproducent aanzienlijk worden verkort en de randkwaliteit verbetert. ‘Afhankelijk van de film, zou dit kunnen betekenen dat een mechanisch snijproces mogelijk wordt waar dat eerder niet mogelijk was.’ De nieuwe technologie is één van de resultaten van de samenwerking tussen HEGLA en de laserspecialist HEGLA boraident uit Halle, die twee jaar deel uitmaakt van de HEGLA Group. HEGLA presenteerde de innovatieve verwarmingstechnologie voor het eerst op Vitrum 2019 in Milaan. Het nieuwe systeem kon nauw worden gevolgd op een RapidLam voor gelaagd glas. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.