Nieuws

Na grote problemen bij de aanbesteding van zorgbouwprojecten in de voorbije jaren, vallen de kosten als gevolg van de ingezakte bouwproductie weer binnen de voor de zorggebouwen geraamde budgetten. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum Zorg en Bouw van TNO.

De bouwmarkt is het afgelopen jaar sterk omgeslagen. Met de forse vermindering van de werkvoorraad van uitvoerende bedrijven is sprake van een herstel van de concurrentie op de aanbestedingsmarkt en van dalende prijzen. Dit beeld volgt ook uit de door het Centrum Zorg en Bouw uitgevoerde analyse van de aanbestedingsresultaten in de gezondheidszorg.  Waar in 2008 de aanbestedingsresultaten gemiddeld nog duurder uitvielen, vallen ze in 2009, met name voor de AWBZ-voorzieningen, voordelig uit. Bij de grote nieuwbouwplannen van ziekenhuizen is de kentering van de bouwmarkt minder zichtbaar. Voor een deel is dat het gevolg van de gekozen bouworganisatie en aanbestedingsvorm en de omvang en complexiteit van de bouwplannen. Wel is het zo dat ook bij de projecten in deze sector inmiddels sprake is van meer concurrentie.

In het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2009 heeft het Centrum Zorg en Bouw, naast een analyse van de bouwmarkt, nieuwe kostenkengetallen voor de bouw van ziekenhuizen, AWBZ- en jeugdzorgvoorzieningen gepubliceerd. In de nieuwe kostenkengetallen is rekening gehouden met de recente ontwikkelingen van de bouwmarkt, de loon- en prijsstijgingen en de recente aanscherping van de energieprestatie-eisen. Het Centrum Zorg en Bouw van TNO wil met het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector deze referentie voor de diverse sectoren in de zorg bieden. Het Jaarbeeld gaat daarnaast in op tal van andere kostenrelevante aspecten. Van een bindende, normatieve status, zoals deze voorheen gold voor de door het Bouwcollege uitgebrachte Bouwkostennota is echter nadrukkelijk geen sprake meer.

Het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2009 is te downloaden via de TNO-site en het Kennisplein van het Centrum Zorg en Bouw. Een samenvatting van het Jaarbeeld zal op korte termijn in de vorm van een zakboekje verschijnen. Meer informatie: www.tno.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.