Nieuws

Auteurs Iwan Göbel en Sarah Monkau waren er in 2008 al van overtuigd; een groen energielabel levert huizenbezitters een hogere verkoopwaarde voor hun huis op. Hun boek ‘Ecowinst voor woningen; handboek voor een goed energielabel' speelt hier op in door gerichte tips te geven om een zo hoog mogelijk label te behalen.

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit te Leiden is onomstotelijk bewezen dat huizen met een groen energielabel gemiddeld 3,4 procent meer opbrengen bij verkoop. Ook blijkt dat energielabels vooral worden aangeschaft door eigenaren van moeilijk verkoopbare woningen. Inspiratie voor het boek, dat in november 2008 verscheen, was de frustratie dat er voor de leek geen inzage in het labelsysteem was. Niemand kon de consument precies vertellen hoeveel isolatie in een buitenmuur nodig is voor een A-label, of waar minpunten op gescoord werden. Iwan Göbel volgde voor het boek de opleiding tot EPA-adviseur en vertaalde samen met Sarah Monkau de eisen uit het labelprogramma. Zo is in het boek onder andere te lezen dat het labelsysteem niet let op de isolatiewaarde van materiaal, maar slechts de dikte meeneemt in de berekening. Verder blijken houten en kunststof kozijnen hoog te scoren en geeft een bad minpunten. Een onmisbaar handboek om goed beslagen ten eis te komen wanneer je er over denkt om een energielabel aan te schaffen.

Daar waar overheden veelal blijven hangen in termen als ‘terugverdientijd' en ‘CO2-reductie', waar bij de meeste mensen de moed al in de schoenen zakt, hanteren de auteurs van ‘Ecowinst voor woningen; handboek voor een goed energielabel' positieve begrippen als ‘ecorente' en ‘labelwinst'. Naast gedurfde visies op het gebied van energiebesparing, toont het boek de torenhoge winsten uit energiebesparende maatregelen in huis. Inmiddels wordt het boek ingezet door diverse gemeenten en verscheen onlangs een tweede druk.

‘Ecowinst voor woningen; handboek voor een goed energielabel ‘door Iwan Göbel en Sarah Monkau. ISBN: 978-90-812957-1-0. Meer informatie www.ecowinst.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.