Nieuws
arbeidsongevallen

Grotere bedrijven leven veiligheidsregels beter na dan kleine. Dat blijkt uit onderzoek van VCA Cursus, aanbieder van audiovisuele VCA-cursussen, zowel klassikaal als online. Arbeidsongevallen zijn een groot probleem in veel sectoren. Uit de laatste cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat er 4.474 ongevallen waren in 2019, waaronder 69 dodelijke slachtoffers.

Ieder jaar wordt het belang van veilig werken benadrukt. Toch blijkt uit verschillende bronnen dat er in kleine bedrijven nog opvallend meer ongevallen gebeuren dan bij grote: 67 versus 10 ongevallen per honderdduizend werknemers. Maar waarom? ‘De verslapping van het veiligheidsbewustzijn, de werkdruk en het gebrek aan een risico-inventarisatie en evaluatie zijn de grootste redenen’, aldus VCA Cursus.

Staat van arbeidsveiligheid 

Er zijn verschillende soorten arbeidsongevallen. Er zijn niet-ernstige ongevallen waarbij een werknemer kortdurend arbeidsongeschikt is. Maar er zijn ook ernstige ongevallen waardoor een werknemer ernstig gewond raakt en naar het ziekenhuis moet of zelfs sterft. Volgens het onderzoek van VCA Cursus loop je meer kans op een ernstig arbeidsongeval als je bij een klein tot middelgroot bedrijf werkt. Het Rapport Staat van arbeidsveiligheid 2018 geeft aan dat er per honderd duizend werknemers respectievelijk 64 en 47 zware ongevallen bij kleine bedrijven en middelgrote bedrijven gebeuren. Grote bedrijven met meer dan 100 werknemers doen het stukken beter met slechts 11 ongevallen. Deze opvallende tendens trekt zich door in 2019. Volgens de nieuwste cijfers van de Inspectie SZW gebeuren er 67 en 45 ernstige ongevallen per honderdduizend werknemers bij kleine en middelgrote bedrijven. Ook in 2019 doen grote bedrijven het uitdrukkelijk beter met amper tien ongevallen per honderdduizend werknemers. Maar ondanks alle maatregelen en investeringen, zien we nog niet veel verbeteringen. Waarom gaat het vaker fout bij kleinere bedrijven? 

Ernstige arbeidsongevallen

Er zijn verschillende redenen waarom ernstige ongevallen vaker voorkomen bij kleine bedrijven, gaande van werkdruk tot het niet correct reageren op onverwachte situaties. Paul Bongenaar van VCA-Cursus: ‘Het start met het hebben van de juiste kennis en deze weten toe te passen in praktijksituaties. Maar om arbeidsongevallen uit te sluiten, is het belangrijk dat bedrijven een echte veiligheidscultuur creëren waarbij regelgeving en gevaren steeds opnieuw worden benadrukt. Weten hoe je ongevallen voorkomt of wat je moet doen als er iets misgaat, is méér dan alleen theoretische kennis. Daarom is het erg belangrijk dat elk bedrijf aan risico-inventarisatie en evaluatie doet. Om de veiligheid in een organisatie te verbeteren, moet het goede voorbeeld van bovenaf komen. Er moet worden geïnvesteerd en iedereen moet zich aan de veiligheidsregels houden en anderen aanspreken als dit niet gebeurt. Een goede manier om het gedrag van werknemers te beïnvloeden, is door veilig gedrag te belonen. En door medewerkers te laten meedenken en potentieel gevaarlijke situaties te laten aangeven. Wanneer alles goed loopt, is het belangrijk om resultaten te vieren. Posters ophangen of trakteren op gebak doet het altijd goed.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.