Nieuws
gevelglas als kolom
Villa Oosterschelde. Foto: Awé Krijger

Wanneer een opdrachtgever de wens uitspreekt een dragende glasgevel te willen maken zonder zichtbare kolommen, dan kan het een oplossing zijn om de gevelruiten die extra functie te geven. Gevelglas als kolom, oftewel het door glas laten dragen van de verdiepingsvloer of het dak, heeft natuurlijk constructieve gevolgen. Het glas moet dan worden berekend op een combinatie van drukkracht en windbelasting en zelfs trekkracht zou mogelijk kunnen zijn.

Glasimpex uit Schiedam heeft de afgelopen jaren in drie projecten gevelglas als kolom toegepast. Hierbij is de grens van wat constructief mogelijk is met glas steeds verder benaderd. De drie projecten zijn ontworpen door het architectenbureau Powerhouse Company. Gilbert van der Lee, directeur van BREED Integrated Design, is de bouwkundig constructeur en Ron Kruijs  van Glasimpex de glasconstructeur. Projecten waar de betrokkenen bouwkundigen, maar ook de opdrachtgevers trots op zijn. Ron Kruijs bespreekt ze in Glas in Beeld.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

1 reactie op “Gevelglas als kolom grensverleggend

  1. Kris de Vries schreef:

    Geweldig! Het gevelglas in de plaats van de zichtbare kolom zal wel een gemak voor de oog zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.