Projectnieuws
glazen dak
Foto: Jan-Willem Kaldenbach

Als een fonkelende diamant schittert de glazen dome van Capital C op de historische diamantbeurs. De unieke koepel heeft een ‘gridshell’, een dubbelgekromd raster van buislaser gesneden staal, met zo vlak mogelijke glaspanelen. Met gridshells zijn grote overspanningen te realiseren met een minimum aan materiaal. Het zonwerende glas met de bekende SN 51/28 coating is van Guardian Glass, geproduceerd door CRISTEC Glass uit Spanje, onderdeel van de Cricursa Group.

Ambitieus project

Net als bij de bouw van de Amsterdamse Diamantbeurs in 1911 is er bij de transformatie tot Capital C geen gebrek aan ambitie. Dit wordt de hoofdstad van de creatieve industrie als het aan de initiatiefnemers ligt. Eén van de spannendste ingrepen aan het art nouveau pand was de bouw van een glazen dome op het dak. Deze ligt enigszins terug ten opzichte van de gevelbeëindiging met torens en dakterrassen, die in oude luister is hersteld. Om deze extra belasting te kunnen dragen zijn eerst de fundering en de betonnen kolommenstructuur van het gebouw uitgebreid versterkt. Een staalconstructie op de zesde en zevende verdieping brengt de krachten uit de dome over op de kolommenstructuur. De bekroning door de dome is geëngineerd en gebouwd door Octatube. 

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.