Nieuws
dubbelwandige glasgevel

Cube Berlin is een opvallend kantoorgebouw van elf etages aan de Washington Platz in het Berlijnse stadsdeel Europacity. Het gebouw (oppervlakte 19.000 m²) is een ontwerp van 3XN Architects uit Kopenhagen. Het valt op door de geventileerde dubbelwandige glasgevel die het gebouw laat opgaan in zijn omgeving. De gevel voldoet niet alleen aan de esthetische wensen van de architect maar ook aan de strenge eisen ten aanzien van energieprestaties. Toegepast glas: Guardian SunGuard HD Diamond 66 Ultra en SuperNeutral SN 62/34 zonwerend glas, Guardian ClimaGuard Premium2 thermisch isolatieglas en Guardian UltraClear ijzerarm floatglas.

De dubbelwandige glasgevel reflecteert aan alle kanten zijn omgeving. Ze verandert op dynamische wijze van uitstraling afhankelijk van kijkhoek, weer en tijdstip. Er is gebruik gemaakt van een getrapte thermische gevel onder een glazen buitenwand, waardoor het dynamische gebouw een driehoekig patroon laat zien. De toegangspunten zijn verwerkt in verschillende openingen in de buitenwand aan de vier zijden van het gebouw en op meerdere etages.

Reflectie en daglicht

Torben Østergaard, partner bij 3XN, was als architect betrokken bij het project. ‘Ons oorspronkelijke idee was om het gebouw zodanig vorm te geven dat het een dialoog zou aangaan met de stedelijke ruimte, de omliggende gebouwen en de bedrijvigheid op Washington Platz. Om het gebouw als een sculptuur op het plein te laten functioneren, zijn we op zoek gegaan naar reflecterend glas dat het oppervlak benadrukt en tegelijkertijd de omgeving visueel weerspiegelt.’ Een ander belangrijk ontwerpelement was optimale benutting van het daglicht voor de gebruikers van het gebouw. Østergaard: ‘We wilden een volledig beglaasde gevel. Niet alleen om de optimale omstandigheden voor daglicht te creëren, maar ook voor het bijzondere uitzicht door de verdiepingshoge ramen.’

Zonabsorberend PVB

De dubbele huidgevel beschermt effectief tegen (zonne)warmtebelasting en biedt het voordeel van natuurlijke ventilatie. De zonwerende coatings en zonlicht absorberende PVB-lagen in de buitenwand voorkomen oververhitting in de spouw. Voor de structurele opbouw van het glas moest een extra tussenlaag worden toegevoegd die compatibel moest zijn met de zonlicht absorberende PVB-tussenlaag. Voor deze nieuwe oplossing moest tijdens de ontwerp- en bouwfase nationale goedkeuring worden verkregen. Met deze extra structurele tussenlaag is de randstabiliteit verhoogd. Daarnaast neemt de kans op delaminatie af, terwijl ook de geelheidsindex is verlaagd.

Olivier Beier Costa was als Sales Manager van Guardian Glass bij het project betrokken. ‘De grootste uitdaging was de combinatie van twee dingen. Ten eerste het ontwerp en het esthetische concept van de architect en ten tweede de technische vereisten van het gebouw. We moesten dus op zoek naar producten die geschikt waren voor een dergelijke toepassing. Dit hield in dat we diverse tests en berekeningen moesten uitvoeren en een groot aantal monsters moesten produceren.’

DGNB Gold-certificering

Matthias Schmidt, Head of Development bij investeerder CA Immo: ‘We streven bij dit project naar een DGNB Gold-certificering. De gevel heeft een uiterst energiezuinig ontwerp. Samen met een slim technisch concept dat onder meer energie terugwint uit warmte, draagt het bij aan een effectieve energieoplossing. Dat druist in tegen het heersende idee dat glazen gebouwen echte energieslurpers zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.