Nieuws

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft de eerste BREEAM-NL Nieuwbouw certificaten uitgereikt aan het TransPort kantoorgebouw van Schiphol Real Estate en het logistiek platform in Tilburg van WDP, de Belgische investeerder in semi-industrieel vastgoed. Daarmee behoren deze twee gebouwen tot de eerste gemeten duurzame gebouwen in Nederland, aldus de DGBC in een persbericht.

De beoordelingsmethodiek BREEAM-NL Nieuwbouw werd vorig jaar in september gelanceerd als het eerste – voor de Nederlandse markt geldende – duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw dat internationaal meetelt. De certificaten zijn overhandigd door Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC die het BREEAM-schema gebruikt vanwege de grote rol die het internationaal speelt. ‘Het is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld. Dat de Nederlandse markt deze ontwikkeling breed ondersteunt blijkt alleen al uit het feit dat er zich sinds de oprichting van de DGBC (1 juni 2008) 255 participanten hebben aangesloten. Het belang blijkt tevens uit de toenemende vraag vanuit de beleggerswereld naar gebouwen met een hoge mate van duurzaamheid', aldus Gillis.

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de Duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. In het certificeringstraject met behulp van BREEAM wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Het certificeringssysteem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Het TransPort-gebouw heeft de waardering ‘Very Good' (drie sterren) ontvangen en de WDP site in Tilburg is als ‘Good' (twee sterren) gekwalificeerd. BREEAM-NL was al bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels en industriële gebouwen met één gestandaardiseerde beoordelingsrichtlijn. Sinds 1 maart de methode ook voor woningen en appartementen beschikbaar.

TransPort is een ontwikkeling en belegging van Schiphol Real Estate, de vastgoeddochter van Schiphol Group. De vastgoedportefeuille van Schiphol Real Estate omvat zo'n 540.000 vierkante meter kantoor- en bedrijfsgebouwen. Schiphol Real Estate is actief op en bij de luchthavens van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Flight Forum Eindhoven, Milaan Malpensa en Hong Kong. Schiphol Real Estate heeft duurzaam bouwen zeer hoog in het vaandel en is één van de founding partners van de DGBC. ‘Wij zijn zeer blij met hun intensieve inbreng. Het TransPort kantoorgebouw is één van eerste de pilotprojecten die is aangedragen voor de ontwikkeling van BREEAM NL', aldus DGBC-directeur Stefan van Uffelen. Meer informatie: www.breeam.nl en www.dgbc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.