Nieuws
vlakglasafval

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de afvalbeheerbijdrage voor vlakglas algemeen verbindend verklaard. Dit voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022.

De huidige Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de afdracht van de recyclingbijdrage eindigt per 31 december van dit jaar. De producenten en importeurs van isolatieglas in Nederland hebben eerder dit jaar een verzoek ingediend bij het Ministerie voor een nieuwe AVV. Het gaat om de bedrijven die verenigd zijn in de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland. Op 5 juni is het ontwerpbesluit in de Staatscourant gepubliceerd. Het ontwerpbesluit is inmiddels omgezet in een definitief besluit. Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant, nr. 59059, 13 november 2020.

Financiering inzameling

De overeenkomst dient ter financiering van het inzamel- en verwerkingssysteem voor vlakglas. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) voert dit uit. De AVV van de overeenkomst is nodig om te zorgen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig partij zijn bij deze overeenkomst, verplicht worden de recyclingbijdrage af te dragen. De hoogte van de recyclingbijdrage blijft € 0,30 per vierkante meter isolatieglas dat op de Nederlandse markt wordt afgezet. Voor alle andere soorten vlakglas is er geen bijdrage. VRN zamelt via een landelijk dekkend netwerk van inzamelpunten jaarlijks 80.000-90.000 ton vlakglasafval in. Het recycleresultaat is ruim 99,4 procent. Per 1.000 kg ingezameld vlakglasafval wordt volgens VRN zo 116 kg CO2-uitstoot bespaard bij de productie van nieuw glas. 

Zie ook ons bericht over het gebrek aan containers voor inzameling vanwege de drukte in glasland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.