Nieuws
Subsidie op glas

Met ingang van 1 januari is de subsidie op isolatieglas verhuisd van de SEEH- naar de ISDE-regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Ook isolerend dubbelglas en triple glas komen weer in aanmerking voor subsidie. Om hier gebruik van te kunnen maken moeten per leverancier de types isolatieglas op een materialenlijst vermeld staan. Het is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) tot op heden niet gelukt deze lijst met glascodes te publiceren. Het is echter wel al mogelijk subsidie aan te vragen.

Op hoogrendementsglas is er een subsidie van 35 euro per vierkante meter. Bij triple glas is dat 100 euro. Dit geldt voor beide soorten voor minimaal 10 en maximaal 45 vierkante meter glas met een Ug-waarde van respectievelijk minimaal 1,2 en 0,7 W/m2K.

Clusters van producten

Vakgroep GLAS heeft met de RVO afgesproken dat er per leverancier clusters van producten kunnen worden aangeleverd. Dit om te voorkomen dat de materialenlijst honderden producten gaat bevatten. Het gaat per leverancier om maximaal vier codes. Cor Wittekoek, vakgroepsecretaris: ‘Wij zijn nu bezig met het verzamelen van de benodigde gegevens bij de Nederlandse isolatieglasproducenten en importeurs. Ik kan nog geen voorbeeld geven van hoe dit eruit komt te zien in de database. We streven ernaar om medio januari de meeste leveranciers in de database te hebben staan.’

Meldcode verplicht

Om subsidie te kunnen aanvragen, moet bij de aanvraag een meldcode uit de materialenlijst worden vermeld. Wittekoek: ‘Wij kregen echter bericht van RVO dat het hen niet gelukt is om alle verzoeken voor opname in de maatregelenlijst tijdig, voor de ingang van de subsidie op 4 januari, te verwerken. De bij de Vakgroep GLAS aangesloten producenten en importeurs van isolatieglas leveren hiervoor de gegevens aan. De RVO streeft ernaar deze informatie zo snel mogelijk te verwerken en op de materialenlijst te plaatsen. Maar dat is tot op heden dus nog niet gelukt.’

Het is volgens Wittekoek echter voor opdrachtgevers van leden van Vakgroep GLAS al wel mogelijk een subsidieaanvraag in te dienen ‘Als het materiaal nog niet op de lijst staat dan kan de klant kiezen voor de meldcode ‘overige’ in het aanvraagformulier. Dit gevolgd door een omschrijving en, indien beschikbaar, de technische documentatie van het product.’

Opvolger van SEEH

ISDE is de opvolger van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De SEEH stimuleerde het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen. Per 1 januari is deze subsidie voor eigenaar én bewoner gesloten. Vanaf 4 januari 2021 is er voor eigenaar én bewoner de ISDE-subsidie. De oude SEEH-subsidie voor Verenigingen van Eigenaren loopt tot en met 31 december 2022.

Met de ISDE kunnen woningeigenaren, VVE’s en zakelijke gebruikers subsidie aanvragen op de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Voor woningeigenaren is er vanaf dit jaar subsidie op de aanschaf van een warmtepomp en een zonneboiler en op de aansluiting op het warmtenet. Ook is er subsidie op vijf typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. De aanvraag is achteraf. Voor klein zakelijke gebruikers (natuurlijk persoon) gaat het alleen om subsidie op warmtepompen en zonneboilers. Klein zakelijke gebruikers (niet natuurlijk persoon) kunnen daarnaast ook subsidie aanvragen op zonnepanelen en windturbines bij. Voor VVE’s is er alleen subsidie op de aanschaf van een warmtepomp en een zonneboiler en de aansluiting op het warmtenet. De aanvraag is voor klein zakelijke gebruikers en VVE’s vooraf.

4 reacties op “ISDE-subsidie op isolatieglas van kracht, materialenlijst nog niet beschikbaar

 1. Wyno Peeters schreef:

  Het is ondertussen wel duidelijk hoe hoog de ISDE subsidie op Isolatieglas is.
  Kijk op https://www.isde.nl/isde-subsidie-isolatiemaatregelen.html

 2. Clara Schippers schreef:

  De meldcodes op isolatieglas zijn bekend. De website van ISDE.nl is interessant, maar kost 300 euro om je te helpen bij een subsidieaanvraag. Echt een super hoog bedrag.

  heb online gezocht en je kan ook hulp krijgen via: https://simpelsubsidie.nl/ . Modernere website en voor 85 euro ben je klaar…

 3. Wyno Peeters schreef:

  De ISDE subsidie aanvraag kost € 100 incl. BTW en loopt via http://www.ISDEsubsidieaanvragen.nl
  En wanneer je het zelf wilt doen, kan dat gratis bij RVO, de instantie die namens de overheid de ISDE subsidie regeling uitvoert.

 4. Bob schreef:

  Die glasleverancierslijst is zo een onzin en maakt het weer onoverzichtelijk en moeilijk en moet steeds weer aangevuld worden. Het glas moet alleen voldoen aan de U waarde <1,2 of zo. Dat scheelt een hoop werk en geen lijsten nodig. Trouwens volgens Europese wetgeving is het verboden om specificaties van leveranciers op te geven dat doet RWS ook nooit omdat het niet mag. Geef gewoon voorwaarden op waar het glas aan moet voldoen. Een functioneel bestek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.